Spojené štáty zvažujú vojenský útok v severozápadnej Afrike

SITA
3.10.2012 10:05

Podľa údajov amerického denníka Washington Post zvažuje americká vláda nálety bezpilotných lietadiel na islamistické teroristické skupiny na severe Mali.

Spojené štáty zvažujú vojenský útok v severozápadnej Afrike
SITA

Protiteroristický poradca prezidenta Baracka Obamu John Brennan spolu s ministerstvom zahraničia a Pentagonom v súčasnosti overuje možnosť leteckých útokov proti severoafrickej odnoži teroristickej siete al-Kájda, informoval denník. Biely dom správu nedementoval, neuviedol však žiadne detaily.

"Prezident sa jasne vyjadril k svojmu cieľu zničiť al-Kájdu a my na tomto cieli každý deň pracujeme," povedal hovorca Národnej bezpečnostnej rady Tommy Vietor pre agentúru AFP. Američania nasadili bezpilotné lietadlá do boja proti islamistickým extrémistom už v Pakistane, Jemene a Somálsku.

Krajina žiadala o pomoc

Vláda západoafrickej republiky Mali zaslala koncom septembra Organizácii Spojených národov list, v ktorom ju formálne žiada o schválenie vojenského zásahu proti separatistickým povstalcom ovládajúcim severovýchod krajiny.

Mali sa už od marca zmieta v politickej kríze, ktorú vyvolalo rozhodnutie armády zosadiť demokraticky zvoleného prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého. Dôvodom tohto kroku bola údajná neschopnosť dovtedajšieho vedenia čeliť povstaniu separatistov a moslimských fundamentalistov na severe krajiny. Chunta po prevzatí moci pozastavila platnosť ústavy a rozpustila štátne inštitúcie, čím však vyvolala ešte väčší chaos, ktorý islamisti využili na ovládnutie veľkej časti územia štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok