Británia bude mať menej vakcín, Johnson si dá AstraZenecu

TA3 TASR
17.3.2021 23:00

Britský premiér Boris Johnson povedal, že sa dá zaočkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Viaceré európske krajiny očkovanie touto vakcínou pozastavili pre obavy v súvislosti s bezpečnosťou. Johnson v britskom parlamente odmietol otázky o tom, prečo viaceré krajiny prestali používať túto vakcínu, ktorú vyvinula britsko-švédska spoločnosť AstraZeneca spolu s Oxfordskou univerzitou.

Británia bude mať menej vakcín, Johnson si dá AstraZenecu
TASR/AP

"Konečne som dostal správy a čoskoro dostanem svoju vlastnú dávku," povedal a dodal, že sa s "určitosťou" nechá zaočkovať vakcínou od AstraZenecy. Británia oznámila, že na očkovanie sa môžu registrovať už aj osoby vo veku 50 a viac rokov, medzi ktoré patrí i 56-ročný premiér. Britská Národná zdravotná služba (NHS) upozornila, že dodávky vakcín budú od 29. marca na jeden mesiac "výrazne zredukované".

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock však uviedol, že harmonogram očkovania zostáva nezmenený. Celkovo 25.273.226 ľudí v Spojenom kráľovstve dostalo doposiaľ prvú dávku vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech alebo od spoločnosti AstraZeneca a 1.759.445 z nich už zaočkovali oboma dávkami. Manželka britského princa Charlesa Camilla v utorok potvrdila, že ju zaočkovali vakcínou od AstraZenecy.

Očkovanie AstraZenecou v poslednom období pozastavili. Dôvodom je výskytu krvných zrazenín u viacerých zaočkovaných osôb. Krajiny čakajú na rozhodnutie Európskej agentúry pre lieky, ktorá pokračuje vo vyšetrovaní udalostí, ktoré majú údajnú spojitosť s tvorbou krvných zrazenín u ľudí zaočkovaných vakcínou AstraZeneca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok