Rozhodnú o AstraZenece, Slováci by mohli vypĺňať dotazník s lekárom

TA3 TASR
17.3.2021 15:14

Európska lieková agentúra (EMA) by mala vo štvrtok zaujať definitívne stanovisko k bezpečnosti vakcíny AstraZeneca. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) trvá na odporúčaní pokračovať v očkovaní vakcínou, na stanovisko EMA však zareaguje. Na mimoriadnom zasadnutí parlamentného výboru pre zdravotníctvo to uviedla riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová.

Rozhodnú o AstraZenece, Slováci by mohli vypĺňať dotazník s lekárom
TASR/AP (ilu)

Baťová pripomenula, že štáty, ktoré pozastavili očkovanie vakcínou AstraZeneca alebo jej niektorými šaržami, tak urobili výlučne z preventívnych dôvodov. Dodala, že priamy súvis medzi očkovaním a výskytom krvných zrazenín sa doteraz nepreukázal. "Na Slovensku zatiaľ nemáme hlásené žiadne tromboembolické príhody," uviedla.

"Keď EMA vydá stanovisko, zareagujeme. Aj sami vieme regulovať lieky na trhu, bežne ich sťahujeme. Situáciu s vakcínou stále sledujeme. Ak by náhodou všetko nebolo v poriadku, aj sami vieme zasiahnuť," zdôraznila na výbore Baťová.

ŠÚKL naďalej trvá na odporúčaní pokračovať v očkovaní vakcínou AstraZeneca. Zároveň však lekárom odporúča urobiť s pacientom dotazník, ktorý môže naznačiť zvýšené riziko vakcíny pre pacienta. "Dotazník má pomôcť lekárovi rozhodnúť, či pacienta vylúčiť z očkovania s AstraZeneca a odporučiť mu počkať na inú," opísala Baťová. ŠÚKL aktuálne eviduje 978 nežiaducich účinkov po očkovaní AstraZeneca, z toho 18 bolo závažných. Ide napríklad o kŕče, horúčku, únavu či stratu vedomia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok