Klus v TA3 predstaví všetko, čo treba vedieť o COVID pasoch

TA3
17.3.2021 11:02

Pandémia výrazne skomplikovala cestovanie. Uľahčiť situáciu by mohli tzv. covid-pasy. Zabezpečiť bezpečný pohyb osôb v rámci členských štátov sa snaží aj Európska komisia. Návrh očkovacieho certifikátu predstaví už dnes.

Klus v TA3 predstaví všetko, čo treba vedieť o COVID pasoch
TASR/Jakub Kotian

Zatiaľ nie je jasné, na čo všetko by Covid pasy platili. Predbežne by však zaočkovaní ľudia mohli voľne cestovať v rámci Európskej únie. Niektoré krajiny už ľuďom s covid pasom, alebo s potvrdením o prekonaní ochorenia, dovolili navštevovať kultúrne podujatia či reštaurácie.

Očkovací preukaz -alebo certifikát -ako prví navrhli Gréci a Portugalci. Spolu s mnohými európskymi krajinami žijú prevažne z turizmu. Podporu našli v mnohých členských štátoch, vrátane Slovenska či Česka. Naopak Nemci či Francúzi majú výhrady. Zdôrazňujú, že COVID pasy nesmú diskriminovať nezaočkovaných ľudí. Boja sa tiež porušovania pravidiel o ochrane osobných údajov. Opatrná je aj Svetová Zdravotnícka organizácia.

Rakúsko už oznámilo, že covidové pasy začne využívať bez ohľadu na to, či ich Brusel schváli alebo nie. Využívať ich chce tiež Holandsko.

Budeme môcť v lete cestovať? Dostanú sa na dovolenku aj tí, ktorí sa zaočkovať nechcú alebo sa zaočkovať nestihnú? A budú súčasťou covid pasu aj vakcíny, ktoré neschválila Európska únia? Odpovede na tieto otázky sa dozvieme už dnes. Brusel zverejní predbežné pravidlá ako bude vyzerať digitálny zelený pas a čo všetko bude jeho súčasťou.

O 17:00 Vám naživo prinesieme na túto tému Štúdio TA3 so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Martinom Klusom. Téme sa venuje redaktorka Roberta Gregorová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok