Ako majú fungovať trhoviská? Prediskutuje to konzílium odborníkov

TA3 TASR
17.3.2021 09:52

Úrad verejného zdravotníctva SR pripravuje návrh na fungovanie tržníc a trhovísk v čase pandémie. V súčasnosti sa na ne nevzťahuje výnimka z marcovej vyhlášky, ktorou sa uzatvárajú maloobchodné prevádzky a prevádzky poskytujúce služby. Niektoré známe trhové miesta v hlavnom meste preto zatvorili.

Ako majú fungovať trhoviská? Prediskutuje to konzílium odborníkov
TASR/Dano Veselský

Ľudia spísali petíciu

"V súčasnosti pripravujeme návrh na fungovanie tržníc a trhovísk s regulovanými podmienkami. Bude však potrebné to ešte prediskutovať na konzíliu odborníkov," uviedla pre hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Ambulantný predaj obmedzil úrad ešte vlani. Rozhodnutie bolo podľa ÚVZ opodstatnené, keďže sa pred stánkami zhromažďoval neprimeraný počet ľudí, často bez rúšok a rozstupov. Ubezpečuje však, že situáciu sleduje a pravidelne vyhodnocuje. "Zaoberáme sa podnetmi a požiadavkami z praxe a zohľadňujeme pri tom prognózy vývoja epidemiologickej situácie," poznamenala Račková.

Medzi zatvorenými trhoviskami sa minulý týždeň ocitlo napríklad trhovisko na Žilinskej ulici či street food na Poľnej ulici pri Medickej záhrade v Starom Meste. Proti tomuto rozhodnutiu vznikla medzičasom aj petícia, ktorou obyvatelia žiadajú zrušenie stolového predaja na trhovisku Žilinská a vytvorenie bezpečného prostredia na nákup a predaj potravín.

Katastrofa pre malých pestovateľov

Poukazujú na to, že predaj na tomto mieste má dlhoročnú tradíciu a vysokú kultúrno-komunitno-spoločenskú hodnotu. "Jeho zákaz v období predaja prvej jarnej zeleniny a rastlinných priesad bude mať katastrofálny dosah na malých lokálnych pestovateľov aj návštevníkov trhoviska," upozorňujú. Za nevhodné a zdravie ohrozujúce považujú zároveň umiestnenie mobilného odberného miesta v blízkosti trhoviska. Petíciu podpísali aj viacerí predstavitelia kultúrneho a spoločenského života.

Na situáciu už zareagovala aj starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, ktorá sa tento týždeň obrátila na hlavného hygienika Jána Mikasa. Požiadala ho, aby prehodnotil zatváranie trhovísk. "Zatvorenie obľúbených staromestských trhovísk sklamalo lokálnych predajcov aj návštevníkov, ktorí v čase pandémie nakupovanie zeleniny či kvetov považujú za vhodnú a bezpečnú alternatívu supermarketov," konštatuje mestská časť na sociálnej sieti.

Z nariadenia hygieny museli zatvoriť napríklad aj predajcovia ovocia a zeleniny v tržnici na Trnavskom mýte. Trhovníkov musela v pondelok (15. 3.) prinútiť miesto opustiť aj farmárska tržnica Fresh market. V utorok (16. 3.) informovala, že ponuka zeleniny a ovocia je obnovená, zeleninárov a ovocinárov presunula do svojich voľných prevádzok.

Na situáciu už zareagovala aj starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, ktorá sa tento týždeň obrátila na hlavného hygienika Jána Mikasa.

Viacero trhovísk je otvorených

Otvorené naďalej zostáva napríklad trhovisko na Miletičovej ulici, ktoré koncom minulého týždňa prešlo kontrolou zo strany Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Mestská časť, ktorá trhovisko prevádzkuje, čaká na rozhodnutie. "Sme však presvedčení, že tak stánky, ako aj predajné stoly spĺňajú podmienky, aby mohli fungovať, keďže ponúkajú výlučne potraviny v rozsahu uspokojenia nevyhnutných životných potrieb a vydávajú ho výhradne v exteriéri a za dodržiavania pravidiel R - O - R," povedala Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia miestneho úradu.

Zatvorené nie je ani trhovisko na Mlynarovičovej ulici v Petržalke, ktoré kontrolu hygienikov v poslednom období nezaznamenalo. Na trhovisku však boli podľa hovorkyne Petržalky Márie Halaškovej vyvesené informačné letáky, jednotlivé trhové miesta sú opáskované a na zemi sú vodorovné čiary označujúce dištančnú vzdialenosť. "Trhovníci sú informovaní o potrebe predávať zeleninu a ovocie za použitia rukavíc," podotkla Halašková.

Vyhláška ÚVZ SR nadobudla účinnosť 8. marca. Zákaz sa podľa nej nevzťahuje na predajne potravín a na prevádzky verejného stravovania vydávajúce pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok