Sulík po stretnutí s prezidentkou: Ak premiér neodstúpi, končíme

TA3 TASR
16.3.2021 17:55

Vicepremiér Richard Sulík po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou povedal, že sa s hlavou štátu rozprávali aj o tom, ako by mohol prebiehať samotný proces možnej demisie predsedu vlády. Ak premiér Igor Matovič do budúcej stredy neodstúpi, Sulík pripomenul, že strana SaS podá demisiu a vystúpi z vládnej koalície.

Sulík po stretnutí s prezidentkou: Ak premiér neodstúpi, končíme
TASR/Pavel Neubauer

Na ťahu je Matovič

Ak Matovič neodstúpi z pozície premiéra, SaS odchádza z vlády, zopakoval Sulík. Povedal, že ak nedôjde do stredy k dohode, tak traja ministri za SaS podajú demisiu. "Nebudeme pod Igorom Matovičom ďalej vo vláde, lebo sa stávame spoluzodpovednými za to katastrofálne vedenie vlády a za túto situáciu," uviedol po stretnutí s prezidentkou.

Matovič je teraz na ťahu a on sa má vyjadriť, či sa rozhodol odstúpiť, aby sa mohlo pokračovať v zmysluplnej vláde. "Matovič sa má vyjadriť, ako sa rozhodol. Či odstúpi, aby sme mohli pokračovať v zmysluplnej vláde, alebo bude hľadať krkolomné konštrukcie od menšinovej vlády po úplne natesno vládu, alebo bude v úvodzovkách dokupovať voľne blúdiacich poslancov. On sa musí rozhodnúť," skonštatoval Sulík. Šéf SaS a minister školstva Gröhling sa na stretnutí s hlavou štátu bavili aj ako bude prebiehať proces demisie. SaS totiž trvá na svojom ultimáte najneskôr do 24. marca.

"Nechceme, aby keď odídu hneď traja ministri za SaS, vznikol zbytočne veľký problém a aby bol Matovič pripravený, pokiaľ sa rozhodne neodstúpiť. Rovnako aj, aby prezidentka vedela, čo ju čaká," poznamenal vicepremiér. Ak sa Matovič vyjadrí skôr, že z funkcie neodstúpi, SaS hneď odchádza z vlády. Klub SaS aj Republiková rada SaS sú v postoji jednotní.

Napätie v koalícii je dlhodobo

Matovičova vláda je v kríze, ktorá prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobo. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi Matovičom a Sulíkom. Všetky štyri vládne strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády, žiadali odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího aj premiéra Matoviča. Krajčí už demisiu podal.

SaS a Za ľudí v pondelok 15. 3. oznámili, že žiadajú demisiu premiéra. Veronika Remišová aj Sulík sú ochotní vzdať sa funkcií vo vláde. SaS povedala, že ak Matovič neodstúpi, strana odíde z vlády. Za ľudí pripúšťa rovnaký scenár. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková jasne vyhlásila, že pod Matovičovým vedením už vo vláde nezostane, nevie tam presadzovať reformy.

Hnutie Sme rodina nazvalo dianie v koalícii cirkusom, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) oznámil svoju demisiu. Hovorí o geste pre čo najskoršie ukončenie krízy. OĽANO naďalej odmieta predčasné voľby a trvá na tom, že demisiou Krajčího splnilo požiadavky na rekonštrukciu vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok