Bezdomovec porušil zákaz vychádzania, od polície dostal pokutu

TA3 TASR
16.3.2021 16:04

Postup policajnej hliadky, ktorá v sobotu 13. 3. v centre Bratislavy dala človeku bez domova pokutu 100 eur za porušenie zákazu vychádzania, preveria. Potvrdil to hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff s tým, že predmetom kontroly bude aj uložená pokuta.

Bezdomovec porušil zákaz vychádzania, od polície dostal pokutu
TASR/AP (ilu)

Pokuta vo výške 100 eur

Muža zastavili policajti na Grösslingovej ulici. V rámci kontroly hliadka zistila, že sa pohybuje na verejnosti bez toho, aby vedel zdôvodniť niektorú z výnimiek aktuálne platného zákazu vychádzania. "Z tohto dôvodu bola mužovi uložená bloková pokuta vo výške 100 eur. Osoba s pokutou a jej výškou súhlasila, čo potvrdila podpisom na príslušnom tlačive," spresnil Szeiff.

Na prípad upozornilo občianske združenie Vagus, ktoré sa v Bratislave venuje pomoci ľuďom bez domova, s tým, že pokutovaným bol človeka bez domova, ktorý v Bratislave žije niekoľko rokov, no trvalý pobyt má v Slovenskej Ľupči. "Porušil tak zákaz vychádzania mimo okresu. Táto absurdná situácia sa stala v čase, keď je povolené chodiť do prírody, do obchodu. Tento človek bol políciou zastavený na ulici náhodne, aby sa legitimoval. Políciu pred pokutou nezastavila ani informácia, že človek nemá domov. Pán mal na sebe respirátor a pri sebe potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19," spresnilo združenie.

Vagus upozorňuje, že ľudia bez domova nemajú možnosť dodržiavať zákaz vychádzania. Sociálne služby nie sú totiž schopné pokryť potreby viac ako 23 000 ľudí na Slovensku, ktorí nemajú kde tráviť čas počas lockdownu. "Len v Bratislave žije mnoho ľudí bez domova, ktorí sem pricestovali z iných regiónov a nemajú možnosť vrátiť sa naspäť. Pokutovanie týchto ľudí spôsobí jediné - prehlbovanie ich krízy a zvyšovanie dlhu, ktorý nie sú schopní splácať," skonštatovalo združenie, ktoré žiada o okamžité riešenie situácie.

Požaduje vypracovanie usmernenia, ktoré vylúči ľudí bez domova z ukladania pokút za nedodržiavanie zákazu vychádzania a odpustenie už udelených pokút. "Rovnako žiadame o zaradenie cesty do alebo zo sociálnej služby medzi výnimky zo zákazu vychádzania. Považujeme za neprípustné, aby súčasný stav pretrvával a ľudia bez domova dostávali pokuty za to, že sú na ulici," uviedol Vagus.

Žitňanská chce vo veci kontaktovať ministra

Poslankyňa Národnej rady a predsedníčka parlamentného výboru pre sociálne veci Jana Žitňanská na sociálnej sieti reagovala slovami "toto je neuveriteľné". Zároveň avizovala, že v tejto veci bude kontaktovať ministra vnútra Romana Mikulca, aby čo najrýchlejšie prijal výnimku pre ľudí bez domova. Rezort vnútra na otázky TASR odpovedal s tým, že ich treba smerovať policajnému krajskému riaditeľstvu v Bratislave.

"Trestanie za nedodržiavanie opatrení nie je v tomto prípade účinným a zmysluplným riešením, naopak, cestou je zabezpečenie prevencie, pomoci a podpory zo strany štátu," uviedli z Kancelárie verejného ochrancu práv. Štát je podľa ombudsmanky povinný zaoberať sa situáciou ľudí bez domova a zabezpečiť im možnosti, ako sa prispôsobiť opatreniam proti šíreniu ochorenia COVID-19. Verejná ochrankyňa práv upozorňovala na komplexnosť situácie ľudí bez domova ešte na jeseň 2020, keď sa listom obrátila na ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny uviedol, že v spolupráci s ostatnými orgánmi ústrednej štátnej správy riešil problematiku ľudí bez domova pri príprave uznesenia vlády SR z 28. februára. Poukazuje pritom na výnimky zo zákazu vychádzania, ako je cesta na nákup potravín, liekov, drogérie, starostlivosť o deti a domáce zvieratá, ale aj presúvanie sa do zariadení sociálnych služieb či sociálnej pomoci.

"Pohyb osôb bez domova sa v žiadnom prípade neobmedzuje, majú dostatok času a priestoru na to, aby si v uvedenom čase zabezpečili základné životné potreby a majú priestor na presun s cieľom prenocovania," skonštatovala hovorkyňa ministerstva Michaela Slivková Kirňaková. Rezort podotýka, že ustanovenia zákonov platia pre všetkých občanov SR rovnako a každý je povinný opatrenia a zákony dodržiavať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok