Ekonomiku zatvárať nebudeme, situácia na Slovensku sa zlepšuje

TA3
16.3.2021 18:31

Pandemická situácia na Slovensku sa stabilizovala, vyhlásil to na tlačovej besede zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger. Zatváranie ekonomiky podľa neho nebude potrebné.

Podľa Hegera však ešte nie je čas na to, aby dochádzalo k uvoľňovaniu opatrení. Situácia sa zlepšuje, opatrenia sa teda sprísňovať viac nemusia.

Pandemická komisia sa podľa neho "jednoznačne" vyslovila za to, že je "nevyhnutné predĺžiť núdzový stav o ďalších 40 dní""Ak by sme núdzový stav nepredĺžili, doslovne by sa nám zrútil celý systém pandemickej ochrany," povedal Heger s tým, že je vďačný, že si ako zastupujúci minister zdravotníctva berie na rokovanie vlády, ktoré má byť v stredu, takýto silný mandát.

Po predĺžení núdzového stavu podľa Hegera volajú ľudia z nemocníc, samospráv či ministerstva vnútra. Predpokladá, že na vláde by s jeho schválením nemal byť problém. Tvrdí, že jeho zrušenie by prispelo k nárastu počtu úmrtí. "Verím tomu, že ak si každý poslanec uvedomí, o čom hlasuje, nemôže núdzový stav nepodporiť," uviedol na margo hlasovania o tejto otázke v parlamente.

V súvislosti s veľkonočnými sviatkami minister skonštatoval, že treba vydržať v dodržiavaní opatrení. "Neplánujme si, že Veľká noc bude taká, ako sme ju poznali v roku 2019," poznamenal. Ako upozornil, zatiaľ situácia umožňuje nesprísňovať opatrenia, ale nie ich uvoľňovať. Na úlohách, ktoré vznikli pri okrúhlom stole premiéra s odborníkmi, sa podľa Hegera pracuje.

Od budúceho pondelka 22. 3. bude podľa COVID automatu 20 okresov v čiernej zóne, teda vo štvrtom stupni varovania. V bordovej zóne ich bude 55, v červenej budú štyri. Celkovo je Slovensko v čiernej fáze.

Čierne okresy

Vo štvrtom stupni varovania sa budú nachádzať po novom okresy Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica, Púchov, Rožňava, Ružomberok, Senica, Skalica, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom a Žilina.

Bordové okresy

V treťom stupni, medzi bordovými okresmi sa budú nachádzať Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I - V, Brezno, Bytča, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Komárno, Košice I - IV, Košice-okolie, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Nitra, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Prešov, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Sabinov, Šaľa, Senec, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Zlaté Moravce a Zvolen.

Červené okresy

V druhom stupni varovania sa budú nachádzať okresy Kežmarok, Námestovo, Nové Zámky a Tvrdošín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok