Mobilita je väčším problémom ako školy. Odborníci hodnotili stav okresov

TA3 TASR
16.3.2021 13:44

Ako sú na tom nemocnice v jednotlivých okresoch? Najmä na severe a východe Slovenska v mnohých oblastiach počet hospitalizovaných narástol. Desiatky nemocníc sú na tom však opačne, informovala iniciatíva Dáta bez pátosu, ktorá si všíma, čo spôsobuje tieto rozdiely.

Mobilita je väčším problémom ako školy. Odborníci hodnotili stav okresov
SITA/AP

"V 27 nemocniciach počet pacientov narástol. Niekde dramaticky a o desiatky. Hlavne na severe a východe Slovenska. Spolu +250 za 15 dní," všíma si iniciatíva na Facebooku. "Vírus je veľmi regionálna záležitosť. Ak nebudeme na jeho šírenie reagovať opatreniami, tak sa nikam nedostaneme," upozorňujú odborníci.

Postihnuté sú podľa nich najmä regióny s veľkou mobilitou pracovnej sily. "Nie sú postihnuté regióny, kde deti chodia do školy," píšu Dáta bez pátosu na svojej stránke. Kým v Trenčíne stúpol počet pacientov od začiatku roka z 90 na 190, Nitra zaznamenala za to isté obdobie pokles hospitalizovaných z 250 na 90. Desiatky pacientov pribudli v nemocniciach v Čadci alebo v Ružomberku.

Dáta bez pátosu vznikli ako nezávislá iniciatíva odborníkov na dátovú analytiku, krízový manažment a grafickú interpretáciu dát. Zameriavajú sa na zverejňovanie zrozumiteľných informácií pre širokú verejnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok