Na núdzové použitie schválili v Číne v poradí už štvrtú vakcínu

TA3 TASR
16.3.2021 11:54

Čína schválila na núdzové použitie v poradí už štvrtú vakcínu proti novému typu koronavírusu. Vyvinul ju šéf Čínskeho centra na kontrolu a prevenciu chorôb Kao Fu, v medzinárodných vedeckých kruhoch známy pod menom George Fu Gao. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Na núdzové použitie schválili v Číne v poradí už štvrtú vakcínu
TASR/AP (ilu)

Schválili ju minulý týždeň

Regulačné úrady v Číne schválili túto očkovaciu látku minulý týždeň, ako v pondelok uviedol vo vyhlásení Mikrobiologický ústav Čínskej akadémie vied. Čína už predtým schválila na všeobecné použitie tri proticovidové vakcíny, ktoré vyvinuli tuzemské spoločnosti.

Vo verejných recenzovaných vedeckých publikáciách sa zatiaľ údaje o klinických testoch tejto novej čínskej vakcíny, ktoré by potvrdzovali jej bezpečnosť a účinnosť, zatiaľ neobjavili. Hovorca firmy však povedal, že aj keď aktuálne nie je možné tieto dáta zverejniť, spoločnosť podľa jeho slov informácie o vakcíne aktívne sprostredkúva zdravotníckym úradom.

Tempo očkovania je pomalé

Čína zaočkovala proti chorobe COVID-19 už 65 miliónov svojich obyvateľov, uviedol v pondelok podpredseda čínskeho Národného zdravotného výboru Li Pin. Tempo vakcinačnej kampane je však pomalé i napriek tomu, že v krajine sú schválené už štyri vakcíny.

Čína sa pri očkovaní zamerala na tzv. kľúčové skupiny populácie, medzi ktoré zaradila zdravotníkov, pohraničných pracovníkov, colníkov a zamestnancov určitých priemyselných odvetví. Z očkovania vynechala ľudí starších i polymorbídnych - teda skupiny obyvateľstva, ktoré sa v mnohých iných krajinách stali prioritnými. Použitie vakcín bolo spočiatku obmedzené pre ľudí vo veku 18-59 rokov. Dôvodom bol nedostatok dát z klinických testov čo sa týka účinnosti očkovacích látok pre seniorov. Ako poznamenala AP, čínska vláda však v pondelok naznačila, že tieto doterajšie limity ruší. "Okamžite vykonáme hromadné očkovanie príslušných populačných skupín," vyhlásil Li Pin.

Čínska tlačová agentúra Sinchua počas uplynulého víkendu informovala, že v určitých častiach Pekingu začali miestne zdravotnícke strediská ponúkať očkovanie proti koronavírusu i ľuďom starším ako 60 rokov.

Najnovšiu vakcínu vyvinula biofarmaceutická firma Anhui Zhifei Longcom v súčinnosti s Čínskou akadémiou vied. Vlani v októbri boli ukončené prvé dve fázy klinických testov a momentálne prebieha posledná fáza štúdií v Uzbekistane, Pakistane a Indonézii, uvádza sa vo vyhlásení. V Uzbekistane túto vakcínu schválili 1. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok