AstraZeneca si vyžiadala mimoriadne zasadnutie, experti ju majú posúdiť

TA3 TASR
15.3.2021 19:43

Európska agentúra pre lieky v pondelok informovala, že pokračuje vo vyšetrovaní udalostí, ktoré majú údajnú spojitosť s tvorbou krvných zrazenín u ľudí, ktorí dostali vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Experti Svetovej zdravotníckej organizácie sa v utorok stretnú s predstaviteľmi EMA, aby prediskutovali ďalší vývoj situácie okolo tejto vakcíny, a EMA vo štvrtok uskutoční "mimoriadne zasadnutie" práve ohľadom vakcíny AstraZeneca.

AstraZeneca si vyžiadala mimoriadne zasadnutie, experti ju majú posúdiť
TASR/AP (ilu)

Tlačová agentúra AFP uviedla, že generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus potvrdil, že k stretnutiu v Amsterdame - s Bezpečnostným výborom agentúry EMA - dôjde po tom, ako sa viacero krajín rozhodlo pozastaviť očkovanie vakcínou od britsko-švédskej spoločnosti.

"Poradný výbor WHO pre bezpečnosť vakcín preveruje dostupné údaje, je v úzkom kontakte s Európskou agentúrou pre lieky a v utorok sa spolu stretneme," uviedol Tedros počas pondelňajšej tlačovej konferencie.

Očkovanie je pozastavené iba preventívne

Agentúra EMA na svojej webovej stránke zdôraznila, že krajiny, ktoré pozastavili očkovanie vakcínou AstraZeneca, tak robia z preventívnych dôvodov. "EMA vyšetruje sériu udalostí spojených s krvnými zrazeninami u ľudí, ktorí dostali vakcínu," uvádza sa na stránke agentúry. Aj s odkazom na to, že EMA úzko spolupracuje s výrobcom vakcíny, s odborníkmi na krvné poruchy a s ďalšími zdravotnými úradmi vrátane britského regulátora MHRA, pretože Briti môžu poskytnúť cenné skúseností po zaočkovaní približne 11 miliónov osôb práve vakcínou od AstraZenecy.

EMA pripomenula, že k udalostiam zahŕňajúcim vznik krvných zrazenín, pričom niektoré prípady vykazujú neobvyklé vlastnosti, ako je nízky počet krvných doštičiek, došlo len u malého počtu ľudí zaočkovaných vakcínou AstraZeneca. A dodala, že u tisícov ľudí v EÚ sa každý rok tvoria krvné zrazeniny, a to z rôznych dôvodov. "Celkový počet tromboembolických príhod u očkovaných osôb sa nezdá byť vyšší ako v bežnej populácii. Dôsledná analýza všetkých údajov týkajúcich sa tromboembolických príhod bude vykonaná v najbližších dňoch," uviedol hlavný európsky regulátor v oblasti liekov.

EMA na svojej stránke uvádza, že aj naďalej zastáva názor, že výhody vakcíny AstraZeneca ako prevencie proti ochoreniu COVID-19, ako aj s ním spojeného rizika hospitalizácie a úmrtia, prevažujú nad rizikami vedľajších účinkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok