Fico označil prezidentku za amatérku. Reagoval i na šéfa SIS

TA3 TASR
15.3.2021 16:39

Na väzbu Moniky Jankovskej nie sú absolútne žiadne dôvody. V pondelok to na tlačovej konferencii vyhlásil predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico v reakcii na rozhodnutie Krajského súdu Trnava väzobne stíhať bývalú štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti. Zdôraznil, že sudcovia zvažujú pri vzatí do väzby mediálne, a nie vecné dôvody.

Za väzbou šéfa SIS vidí politické dôvody

"Ženu v takom stave, v akom je, môže opätovne posielať do väzby len niekto, kto vôbec nevníma súvislosti a realitu," doplnil Fico s tým, že rozhodnutia sudcov o väzbe nemajú nič spoločné s moderným právnym štátom.

Ďalej uviedol, že šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský je vo väzbe z politických dôvodov. "Ak si niekto myslí, že toto je prejav toho, že policajti a Národná kriminálna agentúra majú rozviazané ruky, tak sa mýli," dodal. Zdôraznil, že Pčolinský nemôže ovplyvňovať kľúčových svedkov, ktorí sú už vo väzbe. Do úvahy podľa neho nepripadá ani pokračovacia väzba, keďže sa Pčolinský vzdal funkcie šéfa SIS. Fico vyhlásil, že sa chce na pôde Národnej rady baviť o nových pravidlách väzby a podmienkach kolúznej väzby.

Pčolinského zadržali príslušníci NAKA vo štvrtok 11. 3. v skorých ranných hodinách. Obvinili ho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40 000 eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. Skutok sa mal stať v auguste minulého roka. V nedeľu 14. 3. ho poslal Špecializovaný trestný súd do väzby.

Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská ide do väzby na základe pondelkového rozhodnutia KS Trnava v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima. Obvinená je aj v akciách Búrka a Víchrica. Predtým bola vo väzbe od marca minulého roka.

Fico: Rozkol ohrozuje manažment pandémie

Najvyšší ústavní činitelia by mali čo najskôr, najlepšie ešte v pondelok večer, predstúpiť pred občanov a informovať ich o stave krajiny a tiež o tom, ako bude vyzerať spravovanie štátu v najbližšom období. Uviedol to Fico. Ak prezidentka, predseda vlády a parlamentu nezareagujú na výzvu, má ju zopakovať v utorok (16. 3.) na pôde Národnej rady podpredseda parlamentu za Smer-SD Juraj Blanár.

"Požiada, aby najvyšší ústavní činitelia informovali o stave krajiny, o tom, aké sú zabezpečené ústavné mechanizmy na to, aby boli občania v núdzovom stave i v hlbokej politickej kríze dôsledne chránení pred dôsledkami pandémie, ako sú chránené ich práva a slobody a aké kroky majú byť prijaté na riadenie krajiny v súčasnej situácii," tlmočil Fico výzvu Smeru-SD.

Poukázal na to, že politický rozkol ohrozuje nielen manažment pandémie, ale i samotné riadenie krajiny, po zadržaní doterajšieho šéfa SIS navyše hrozia i bezpečnostné riziká. Upozornil, že predlžovanie politickej agónie znamená aj ďalšie počty obetí pandémie.

Je si istý, že najlepším riešením by boli predčasné voľby, do konania ktorých by vláda fungovala i s podporou opozície. Obáva sa však, že koalícia bude preferovať "permanentnú vládnu krízu". "Cesta je preto prostredníctvom referenda dotlačiť ich k predčasným voľbám," zdôraznil.

Prezidentku označil za politickú amatérku

Fico sa pýta, či niekoho zaujíma, že v tejto krajine "v podstate nemáme premiéra". Ako povedal, v pondelok Matovičovi všetci vyslovili nedôveru. "Chcem povedať, že je tu v podstate nejaký predseda parlamentu, ktorý je rád, že je, a ktorý pravdepodobne je rád, že nesedí vedľa Pčolinského. A máme tu pani prezidentku, ktorá je totálna politická amatérka, a ktorá sa pravidelne musí radiť s americkou veľvyslankyňou. Toto je stav," povedal na tlačovke Fico.

Mali by podľa neho vystúpiť prezidentka, predseda parlamentu a predseda vlády a informovať o tom, v akom stave je krajina a čo sa bude diať v ďalších dňoch. Ak to neurobia, podľa Fica urobia chybu, pretože miera nervozity v spoločnosti je totálna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok