Polícia čelí kritike za zásah proti ľuďom, ktorí si uctili pamiatku zavraždenej

TA3 TASR
14.3.2021 19:28

Londýnska polícia čelí ostrej kritike po zásahu proti účastníkom pietnej spomienky, na ktorej si uctili pamiatku zavraždenej Sarah Everardovej. Jej mŕtve telo sa našlo tento týždeň v lese v juhoanglickom meste Kent.

Chceli si uctiť jej pamiatku

Policajti zakročili proti niektorým účastníkom niekoľkotisícového davu, ktorý sa napriek protipandemickým opatreniam zhromaždil v sobotu večer v parku Clapham Common v londýnskej štvrti Clapham - neďaleko miesta, kde 3. marca 33-ročnú Everardovú naposledy zachytila bezpečnostná kamera.

Zábery na sociálnych sieťach ukazujú, ako policajti zadržiavajú a spútavajú niektorých účastníkov zhromaždenia, čo vyvolalo kritiku naprieč celým politickým spektrom. Štyroch ľudí zatkli za priestupky proti verejnému poriadku a porušenie protipandemických opatrení. Britská ministerka vnútra Priti Patelová a londýnsky starosta Sadiq Khan uviedli, že Metropolitnú políciu už požiadali o vysvetlenie spôsobu, akým jej príslušníci zasiahli proti účastníkom pietnej spomienky v parku Clapham Common. Niektorí politici tiež vyzývajú šéfku londýnskej Metropolitnej polície Cressidu Dickovú, aby odstúpila.

Po policajtoch mali hádzať predmety

"Stovky ľudí boli na seba natlačené, čo predstavuje skutočné riziko ľahkého prenosu ochorenia COVID-19," uviedla Helen Ballová z Metropolitnej polície. Dodala, že malá skupina ľudí začala ohrozovať policajtov a hádzať do nich rôzne predmety. "Absolútne sme nechceli byť v pozícii, v ktorej je nevyhnutné presadzovanie práva. Do tejto pozície sme však boli postavení z dôvodu prvoradej potreby chrániť bezpečnosť ľudí," dodala.

Everardovej telo sa po rozsiahlom pátraní našlo v lesoch pri meste Ashford v grófstve Kent, približne 78 kilometrov od miesta, kde ju videli naposledy. Nezvestná bola od 3. marca, keď vo večerných hodinách peši odišla z domu svojho známeho v južnom Londýne. Patelová v súvislosti s prípadom ubezpečila, že podnikne opatrenia na posilnenie bezpečnosti žien. "Každá žena a každé dievča by mala mať zaručenú slobodu chodiť po ulici bez najmenšieho strachu z obťažovania, zneužitia alebo násilia," napísala ministerka vo štvrtok na Twitteri. Mnohé obyvateľky britskej metropoly a jej okolia sa totiž v súvislosti s prípadom začali obávať o svoju bezpečnosť.

V piatok Metropolitná polícia uviedla, že v rámci vyšetrovania tohto prípadu bolo vznesené obvinenie z únosu a vraždy voči príslušníkovi MPS Wayneovi Couzensovi (48), ktorý pracoval na úseku ochrany diplomatických objektov. V čase zmiznutia Everardovej nebol v službe. Policajta Couzensa zatkli aj pre podozrenie z obnažovania sa na verejnosti, nesúvisiace s prípadom Everardovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok