Koniec jedného ministra a boj o vakcíny. Toto sú top udalosti týždňa

TA3 Katarína Jenisová
14.3.2021 18:35

Minister zdravotníctva Marek Krajčí odstúpil v snahe zastaviť vládnu krízu, tá však trvá aj naďalej. Očkovanie sprevádzali problémy, registračný systém čelil náporu a doslova sa bojovalo o vakcíny. Slovenskú verejnosť prekvapilo zadržanie šéfa SIS, na trh prišla nová vakcína a britská kráľovská rodina si vypočula ostré slová od vlastných. Vybrali sme pre vás tie najdôležitejšie a najzaujímavejšie udalosti týždňa.

Koniec jedného ministra a boj o vakcíny. Toto sú top udalosti týždňa
TASR/Jaroslav Novák

Minister skončil, kríza trvá

Ešte na začiatku týždňa zrejme ani sám minister zdravotníctva Marek Krajčí netušil, že už o niekoľko dní v tejto funkcii nebude. V utorok sa ešte sám vyjadril, že z funkcie sa odísť nechystá a rozhodnutie nechá na premiérovi. Udalosti však nabrali rýchly spád.

Zatiaľ, čo zotrvanie ministra vo funkcii bolo čoraz viac otázne, koaličné kluby aj naďalej rokovali za zatvorenými dverami. Vyhlásenia do médií prichádzali rôzne, avšak už vtedy bolo jasné, že na výsledok si ešte počkáme. Požiadavkou zostávala rekonštrukcia vlády. Prebehlo niekoľko stretnutí, do ktorých sa zapojila aj prezidentka. A popritom stihol Marek Krajčí ešte úradovať a za škandál s registračným systémom na očkovanie aj odvolať šéfa Národného centra zdravotníckych informácií Petra Bielika.

Rany schytával z viacerých strán, funkciu žiadala SaS, Za ľudí i opozícia. "Pán minister, z úcty k obetiam a ich pozostalým, prosím, odstúpte ešte dnes," uviedol Pellegrini v utorok. Zopakoval, že okrem Krajčího by mala čím skôr odstúpiť celá vláda a Slovensko by mala riadiť vláda odborníkov.

Sme rodina celé dianie označilo za "koaličný cirkus". Pomaly začínalo byť jasné, že minister Krajčí túto krízu zrejme neustojí. Mlčanie o ďalších krokoch prichádzalo aj z klubu OĽANO. Predpokladané sa napokon stalo pravdou a premiér Igor Matovič oznámil, že pôsobenie Krajčího vo funkcii ministra sa končí"Vedľa mňa stojí človek, ktorý si to zo všetkých ministrov odmakal najviac," povedal premiér. Krajčí následne oznámil, že dve koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou. Premiér ešte vysvetlil, že odstupovanie Krajčího bude "postupné" a chcel, aby demisia prišla až vtedy, keď sa naplno spustí očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V. To však niektorých nepotešilo.

"Sme na bode nula," povedal líder strany SaS Richard Sulík v reakcii na tlačovú besedu premiéra s oznámením o "postupnom konci" Krajčího. Cez víkend sa mali v strane poradiť a svoj postoj a ďalšie kroky oznámia v pondelok 15. marca.

Krajčí sa napokon rozhodol, že nechce byť zámienkou na pád vlády. Prezidentke Zuzane Čaputovej podal demisiu skôr, ako plánoval premiér. Rezort dočasne povedie súčasný minister financií Eduard Heger. Najprv sa zdalo, že koaliční partneri by mali byť spokojní. Avšak samotná funkcia ministra zdravotníctva nespĺňala tak celkom úplné predstavy o rekonštrukcii vlády. Do médií sa neskôr dostali informácie o tom, že sám premiér by sa mohol stiahnuť do úzadia. Ako to celé dopadne je zatiaľ otázne, predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová ešte v závere týždňa prekvapila tým, že riešením by podľa nej bol odchod Matoviča i Sulíka z vlády.

Nedôstojný boj o život a problémy s očkovaním

Slovenskom okrem hádok na politickej scéne hýbali aj problémy s registráciou na očkovanie. Zdĺhavé vypĺňanie formulára a boj o voľné miesta prispeli k rozhorčeniu verejnosti. Aj samotná prezidentka priznala, že mala problém na očkovanie zaregistrovať svoju mamu. Registrácia sa tak zmenila na nedôstojný boj o život. "Je to zúfalá súťaž detí o záchranu svojho rodiča a táto súťaž je veľmi nedôstojná," skonštatovala hlava štátu v pondelok.

Neskôr sa objavili informácie, že objednávkový systém mal čeliť útoku. Následne sa však zistilo, že za spomalením útok nebol. Linka vládneho cloudu, kde sú všetky zdravotnícke dáta, vykazovala vysokú chybovosť a dáta, ktoré používatelia zadávali, neboli prenášané korektne. Spomalenie systému podľa NCZI nebolo na ich strane. Škandál však šéfa NCZI stál funkciu. Jedným z pripravovaných riešení by malo byť spustenie novej aplikácie na manažment očkovania, ktorú pripravuje NCZI spoločne s ministerstvom zdravotníctva. Dostupná by mala byť začiatkom budúceho týždňa.

Po šéfa SIS si prišla NAKA

K problémom s očkovaním sa pridalo aj prekvapivé zadržanie šéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Mnohí túto udalosť okomentovali s tým, že polícia má naozaj rozviazané ruky. Ide totiž o nominanta koaličnej strany Sme rodina.

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár a podpredseda Milan Krajniak sa postavili pred kamery a reagovali s tým, že orgány činné v trestnom konaní žiadajú najmä o to, aby prípad čo najskôr vyšetrili.

AstraZeneca pod drobnohľadom

Na zahraničnej scéne rezonovali najmä komplikácie okolo vakcíny AstraZeneca. Mnohé krajiny pozastavili očkovanie touto vakcínou pre niektoré jej vedľajšie účinky. Európska agentúra pre lieky zároveň odporučila, aby sa k vedľajším účinkom pridala aj alergická reakcia.

Podarilo sa však schváliť ďalšiu vakcínu, a to od farmaceutickej spoločnosti Johnson & Johnson. Ide o prvú jednodávkovú vakcínu proti Covid-19.

Otrasy vo vzťahoch kráľovskej rodiny

Britskou verejnosťou zase otriaslo dlhoočakávané interview princa Harryho a jeho manželky Meghan Markle, ktoré poskytli po tom, ako vo februári oznámili, že sa definitívne nevrátia k plneniu svojich povinností členov britskej kráľovskej rodiny.

Meghan povedala, že do britskej kráľovskej rodiny vstúpila naivne, keďže o nej veľa nevedela. "Úplne som nechápala, čo je mojou úlohou," vyhlásila. Bývalá herečka, ktorá je Afroameričanka, tiež uviedla, že jej manžel Harry počas tehotenstva, keď čakala syna Archieho, povedal o obavách a konverzáciách v kráľovskej rodine o tom, "nakoľko tmavá by mohla byť jeho pokožka, keď sa narodí". Podľa vlastných slov mala Meghan v ťažkých časoch v kráľovskej rodine dokonca myšlienky na samovraždu. "Jednoducho som už nechcela žiť," povedala v interview.

Šokujúci rozhovor mal veľkú odozvu. Bývalý austrálsky premiér Malcolm Turnbull dokonca vyhlásil, že posilnil jeho argumenty, že je lepšie prerušiť ústavné zväzky Austrálie s britským kráľovstvom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok