VOP Nováky sa v poslednej chvíli zachránili pred krachom

TA3, TASR
2.10.2012 11:59

Vojenský opravárenský podnik Nováky si od 1. januára 2013 prenajme na 20 rokov slovenská spoločnosť MSM Martin. Uviedol to na tlačovej besede šéf rezortu obrany Martin Glváč.

Strategický investor za nájom štátnej akciovej spoločnosti zaplatí ročne 240.000 eur a za ďalších 10.000 eur si odkúpi skladové zásoby podniku. Zároveň sa povinne zaviaže ponechať súčasnú zamestnanosť v podniku, pričom ju dokonca plánuje zvýšiť na 140 pracovných miest.

"Zneškodnili sme časovanú bombu asi v najposlednejšom možnom čase," komentoval súčasný vývoj minister obrany. Víťazný investor podľa neho ponúkol výrazne lepšiu ponuku ako ďalší dvaja uchádzači, pričom zvíťazil vo všetkých kritériách, na základe ktorých rozhodla komisia ministerstva obrany. Podľa Glváča je spoločnosť napojená na firmu v Česku.

Spoločnosť bola podľa šéfa silového rezortu pred "totálnym krachom" a prežívala len vďaka štátnym zákazkám. Glváč viní zo vzniknutej situácie aj exministrov obrany Ľubomíra Galka (SaS) a Ivetu Radičovú, ktorí podľa neho neprišli so žiadnym riešením situácie.

Pripomenul pritom, že napríklad strategické hodnotenie obrany, ktoré vypracovali za Galka, o vstupe strategického partnera ani neuvažovalo. "Iste si spomínate, že za pána Galka a pani Radičovej sme tu mali tiež nevydarený pokus o skrytú privatizáciu - bol to blízky človek SDKÚ," poznamenal Glváč.

Novácka spoločnosť skončila v minulom roku so stratou viac ako 2,2 milióna eur. Vôbec najhorší hospodársky výsledok vykázala v roku 2007, kedy dosiahla stratu takmer 3,8 milióna eur. Tá vznikla opravárenskému podniku aj v dôsledku tragickej udalosti, pri ktorej zahynulo osem ľudí.
Podľa posledných dostupných údajov zamestnával VOP Nováky v júli 134 zamestnancov.

Záznam z tlačovej besedy ministra Glváča

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok