Potvrdili nový prípad africkej mutácie, muž priletel zo Somálska

TA3
13.3.2021 14:24

Úrad verejného zdravotníctva informoval, že z pozitívnych vzoriek sekvenovaných tento týždeň sa laboratórne potvrdil jeden prípad juhoafrickej mutácie. Celkovo sekvenovali 111 pozitívnych vzoriek z rôznych kútov Slovenska. Na Slovensku zatiaľ máme laboratórne potvrdených celkovo osem prípadov juhoafrického variantu.

Potvrdili nový prípad africkej mutácie, muž priletel zo Somálska
TASR/Dano Veselský

„Tento týždeň sme spolu s našimi partnermi z Univerzity Komenského sekvenovali 111 pozitívnych vzoriek z rôznych regiónov Slovenska, pričom sa nám podarilo pripraviť 94 genomických sekvencií. V jednom prípade bol potvrdený juhoafrický variant, v šiestich český variant a až v 87 prípadoch britský variant pandemického vírusu,“ uviedol virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Ako uviedol hlavný hygienik Ján Mikas, v prípade potvrdeného juhoafrického variantu ide o muža, ktorý priletel z pracovnej cesty zo Somálska a po návrate išiel priamo do domácej izolácie. "Osoba má jeden úzky kontakt zo spoločnej domácnosti. Všetky potrebné protiepidemické opatrenia sú zabezpečené,“ povedal Mikas.

Ako uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková, na Slovensku zatiaľ máme laboratórne potvrdených celkovo osem prípadov juhoafrického variantu. "Všetky osoby mali cestovateľskú anamnézu a po prekročení hraníc išli priamo do karantény. V tejto chvíli sa nedokázalo šírenie juhoafrickej mutácie na území Slovenska," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok