Prokurátor podal návrh na väzobné stíhanie šéfa SIS Pčolinského

TA3 TASR
13.3.2021 07:12

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na vzatie do väzby obvineného riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského z dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti a z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov.

Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúr Jana Tökölyová. Prokurátorovi ÚŠP bol doručený podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby od vyšetrovateľa v piatok (12.3.). Termín neverejného výsluchu na ŠTS v Pezinku a rozhodovania o návrhu zatiaľ nie je známy. Sudca pre prípravné konanie, tak ako aj v iných prípadoch si musí návrh naštudovať.

"V súvislosti s medializovanými správami týkajúcimi sa uplatňovania práv obvineného je nutné skonštatovať, že vo všeobecnosti platí, že obvinený má právo sa vyjadriť ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu, a toto nie je obmedzené ani predmetom ochrany utajovaných skutočností," uviedla v piatok hovorkyňa GP SR.

Vladimíra Pčolinského zadržali príslušníci NAKA vo štvrtok (11.3.) v skorých ranných hodinách. Obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40 000 eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. Advokátka Vladimíra Pčolinského Eva Mišíková nevidí ani jeden dôvod na väzobné stíhanie. Podľa nej absentuje aj jeden z materiálnych predpokladov väzby, a to dôvodné podozrenie zo spáchania skutku jej klientom.

Vladimír Pčolinský je nominantom Sme rodina. SIS vedie od apríla 2020. Prezidentka Zuzana Čaputová mu dočasne pozastavila výkon štátnej služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok