Rodina Floyda, ktorý zomrel pri zákroku polície, dostane milióny

TA3 TASR
12.3.2021 22:37

Rodina zosnulého Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel vlani v máji pri policajnom zákroku, sa dohodla s mestom Minneapolis na finančnom odškodnení vo výške 27 miliónov dolárov. Oznámili to v piatok právnici Floydovej rodiny.

Rodina Floyda, ktorý zomrel pri zákroku polície, dostane milióny
TASR/AP

Vysoké finančné vyrovnanie

Podľa právnikov Floydovej rodiny ide o najvyššie finančné vyrovnanie v prípravnom konaní v prípade násilnej smrti v dejinách USA. Vyrovnanie je výsledkom žaloby, ktorú Floydova rodina podala v vlani v júli na mesto Minneapolis. Ako pripomína agentúra AP, Floydovi príbuzní v rámci nej žiadali bližšie nešpecifikovanú kompenzáciu a náhradu škody, ktorú určí porota. Tiež v nej žiadali vymenovanie správcu, ktorý zabezpečí, že mesto bude dohliadať na výcvik.

Odborníci na právo tvrdia, že je ťažké určiť, ako môže toto vyrovnanie ovplyvniť súdny proces s bývalým policajtom Derekom Chauvinom, ktorý v prípade Floydovej smrti čelí obvineniam zo zabitia a vraždy druhého a tretieho stupňa. Rovnako nie je známe, aký to môže mať vplyv na výber členov poroty, ktorí budú rozhodovať o osude tohto obvineného belošského policajta. Právnici z oboch tímov - obhajoby aj obžaloby - majú totiž za úlohu vybrať takých porotcov, ktorí ešte na medializovaný prípad Floyda nemajú jasne vyhranený názor a budú nestranní.

Čin vyvolal masové protesty

Afroameričan Floyd zomrel vlani 25. mája v Minneapolise vo veku 46 rokov po tom, ako mu Chauvin kľačal pri zatýkaní na krku vyše osem minút a ignoroval Floydove sťažnosti, že nemôže dýchať. Tento čin, ktorý okoloidúci nakrútili na video, vyvolal v celých Spojených štátoch masové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite.

Chauvina bezprostredne po Floydovej smrti prepustili z policajného zboru, rovnako aj ďalších troch policajtov, ktorí boli pri zatýkaní Floyda. Tí čelia obvineniam z napomáhania a podnecovania k vražde druhého stupňa a zo zabitia druhého stupňa a budú súdení. Proces s nimi sa má začať 23. augusta. Derekovi Chauvinovi hrozí za vraždu druhého stupňa 40-ročné väzenie a za zabitie ďalších desať rokov. Za vraždu tretieho stupňa je trestná sadzba až 25 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok