Kontroly v Košiciach ukázali, ako je to s ordinovaním lekárov

TA3 TASR
12.3.2021 16:21

Výsledky preventívnych kontrol všeobecných lekárov v Košickom kraji, ktoré realizovala polícia 4. marca ukázali, že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti v drvivej väčšine prípadov riadne ordinujú, dodržujú predpísané ordinačné hodiny a zabezpečujú zdravotnú starostlivosť svojim pacientom. Informoval o tom v piatok Košický samosprávny kraj.

Kontroly v Košiciach ukázali, ako je to s ordinovaním lekárov
TASR/Dušan Hein

Polícia predložila informácie z kontrol lekárovi samosprávneho kraja, ktorý ich vyhodnocoval. Celkovo bolo v ambulanciách všeobecných lekárov vykonaných 339 preventívnych kontrol. Podľa výsledkov 96,5 percenta lekárov v čase kontroly riadne ordinovalo. Nahlásenú neprítomnosť z dôvodu dovolenky malo 2,6 percenta lekárov, pričom zastupovanie v ambulancii bolo zabezpečené. Ďalších 0,3 percenta lekárov bolo v karanténe a 0,6 percenta nebolo počas výkonu kontroly v ambulancii z nezisteného dôvodu.

Pacienti sa nevedia lekárom dovolať

"Tieto kontroly sa nekonali na základe iniciatívy Košického samosprávneho kraja, polícii sme poskytli súčinnosť, ktorá sa týkala vyžiadania informácií. Zároveň tieto kontroly boli iba preventívneho charakteru. Ich cieľom bolo preveriť, prípadne vyvrátiť dezinformácie o tom, že ambulantní lekári v Košickom kraji riadne neordinujú. Vážime si prácu ambulantných lekárov a vnímame zvýšený nápor na ich ambulancie v čase pandémie. Je pochopiteľné, že nie je v kapacitách ambulancií fyzicky vyšetrovať pacientov a zároveň v plnej miere obsluhovať telefonické linky," uviedol lekár samosprávneho kraja René Hako.

Požiadavka na kontroly podľa Košického samosprávaneho kraja vzišla z rokovania Krízového štábu Okresného úradu Košice-okolie, na ktorom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informovalo, že na linke 155 sa množia telefonáty pacientov, ktorí sa nevedia dovolať svojim ambulantným lekárom.

Kontroly pobúrili Slovenskú lekársku komoru, ktorá ich označila za dehonestujúce a ponižujúce. Komora oznámila, že podáva podnet na Úrad inšpekčnej služby, ktorá má preveriť, či neboli protiprávne.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok