Prezidentka prijala demisiu Krajčího, rezort povedie Heger

TA3 TASR
12.3.2021 15:42

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, vedením rezortu dočasne poverila ministra financií Eduarda Hegera.

Podľa prezidentky sa Krajčímu nepodarilo presadiť svoje odporúčania, členovia vlády a vlastní ministri ho nepodržali. Váži si však jeho ľudský vklad vo vedení rezortu, zároveň pripomenula, že vyvodenie politickej zodpovednosti bolo aj veľkou témou pred voľbami.

"Ak by minister zdravotníctva v čase pandémie aj naďalej zostal bezmocný, znamená to, že sme bezmocní všetci. Čo je stav, ktorý je pre občanov Slovenska neprípustný," uviedla v príhovore. Od nástupcu očakáva, že v boji s pandémiou bude vyžadovať väčšiu podporu a pomoc. Fungovaním rezortu dočasne poverila súčasného ministra financií Eduarda Hegera.

Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobo. Všetky strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády.

Minister Krajčí oznámil svoj koniec vo funkcii vo štvrtok s tým, že dve menšie koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) pôvodne avizoval, že z funkcie bude odchádzať postupne, ešte niekoľko týždňov mal pomáhať novému šéfovi rezortu. Chcel, aby Krajčí odišiel, až keď sa rozbehne očkovanie Sputnikom V. Krajčí nakoniec podáva demisiu v piatok. Nechce, aby termín jeho odchodu bol ďalšou zámienkou na povalenie vlády. Meno nového ministra ešte nepovedali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok