Úspešná Vlhová! Slovenská lyžiarka vyhrala ďalšie preteky

TA3 TASR
12.3.2021 14:10

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová dosiahla jubilejný dvadsiaty triumf na podujatiach Svetového pohára a vrátila sa na čelo celkového poradia. V piatkovom slalome v Are zvíťazila o 20 stotín sekundy pred Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou, tretia skončila Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá zaostala o 0,64 s.

Úspešná Vlhová! Slovenská lyžiarka vyhrala ďalšie preteky
TASR/Martin Baumann

Štvrtý triumf v sezóne

Dvadsaťpäťročná Slovenka si z dvadsiatich úspechov pripísala v tejto disciplíne tucet. Na čelo hodnotenia prestížneho seriálu sa dostala o 64 bodov pred Švajčiarku Laru Gutovú-Behramiovú, ktorá vo Švédsku absentuje a sústredí sa na budúcotýždňové finále SP v Lenzerheide.

Vlhová vyhrala štvrtý slalom v tejto sezóne po dvoch triumfoch v Levi a jednom v Záhrebe. V klasifikácii disciplíny si upevnila vedenie, pred Shiffrinovou má náskok 85 bodov a je blízko k obhajobe malého glóbusu. Radovala sa v druhých pretekoch SP za sebou po obrovskom slalome v Jasnej, počet svojich pódiových umiestnení zvýšila na 44.

Po prvom kole bola spokojná

Vlhová odštartovala prvý z dvoch slalomov vo švédskom stredisku, kde v roku 2015 slávila svoje premiérové víťazstvo v pretekoch SP, s číslom 1. Od úvodných bránok sa pustila agresívne, na mäkšej podložke sa na rytmickej trati s terénnymi vlnami snažila o krátke zábery.

"Teraz som oveľa spokojnejšia, ako keď som preťala cieľovú pásku. Bolo ťažké vyrovnať sa so snehom a s podmienkami celkovo. Nemala som pocit, že som išla až tak rýchlo, ale keď to teraz porovnám s ostatnými dievčatami, bolo to veľmi dobré," povedala 25-ročná Slovenka pre portál laola1.at.

Úradujúca majsterka sveta v tejto disciplíne Liensbergerová spravila v prvom kole dve viditeľnejšie chyby. Shiffrinová išla typicky čisto, no najmä v dolnej pasáži jej chýbalo viac šťavy. Pod sekundu sa zmestila už jedine Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorá na štvrtej pozícii zaostala 0,68 s. Česká reprezentantka Martina Dubovská, ktorá žije v Liptovskom Mikuláši, sa prvýkrát v kariére predstavila v žrebovanej skupine 8-15. Trať sa však rýchlo rozbíjala a už s číslom 9 sa musela popasovať s nerovnosťami. Figurovala na ôsmej priečke s mankom 1,75 s na líderku.

Menej rytmická trať

V druhom kole bola zjazdovka ešte zničenejšia a lyžiarky si museli dávať pozor na ryhy. Trať navyše bola menej rytmická s viacerými zatvorenými bránkami. Dubovská išla príliš opatrne na úkor dynamického poňatia a vo výsledkovej listine klesla na trinástu pozíciu. Najlepšie pretekárky aj v týchto náročných podmienkach nachádzali spôsoby, ako zrýchľovať.

Holdenerovú na čele vystriedala Liensbergerová, Shiffrinová urobila vo vrchnej pasáži veľkú chybu a takmer vypadla, situáciu však dokázala ustáť. Stratu rytmu a rýchlosti už nedohnala a zaradila sa za Liensbergerovú. Vlhová na prvom medzičase zvýšila náskok na vyše sedem desatín, potom to už bol boj s traťou, ktorý až do cieľa zvládla v zelených číslach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok