Rusi testovali účinnosť Sputnika V proti britskej mutácii, už majú výsledky

TA3 TASR
12.3.2021 11:13

Vakcína proti koronavírusu Sputnik V preukázala v priebehu výskumu svoju účinnosť proti britskému kmeňu, povedal v piatok novinárom ruský minister zdravotníctva Michail Muraško. Informovala o tom agentúra TASS.

Rusi testovali účinnosť Sputnika V proti britskej mutácii, už majú výsledky
TASR/AP

"Naši špecialisti uskutočnili štúdiu neutralizačnej aktivity krvného séra dobrovoľníkov očkovaných Sputnikom V proti britskému variantu vírusu SARS-CoV-2. Podľa výsledkov štúdie sa hladina neutralizujúcich protilátok proti britskému variantu významne nelíši od úrovne neutralizujúcich protilátok proti pôvodnému variantu SARS-CoV-2. Vakcína Sputnik V teda chráni pred zmutovaným britským variantom koronavírusu nemenej účinne ako proti konvenčnému kmeňu," uviedol Muraško.

Rusko vlani v auguste ako prvé na svete zaregistrovalo vakcínu proti koronavírusu s názvom Sputnik V, ktorá však bola spočiatku prijatá skepticky vzhľadom na rýchlu registráciu ešte pred rozsiahlym klinickým testovaním. Výsledky publikované v lekárskom časopise Lancet vo februári ukázali, že má vyše 90-percentnú účinnosť.

Sputnik V je vektorová vakcína založená na ľudskom adenovíruse, vyvinuli ju v Gamalejovom národnom výskumnom centre epidemiológie a mikrobiológie (NICEM).

Témy: Sputnik V Rusko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok