Ľudia prechádzajú aj cez zatvorené hranice. Nerobte to, vyzýva polícia

TA3 TASR
11.3.2021 12:01

Polícia vyzýva občanov, aby sa nepokúšali prechádzať cez uzatvorené hraničné priechody. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Ľudia prechádzajú aj cez zatvorené hranice. Nerobte to, vyzýva polícia
TASR/Jaroslav Novák (ilu)

Hraničný priechod obchádzali po poľných cestách

"Napriek tomu, že niektoré menšie hraničné priechody boli správcom komunikácie zatvorené, polícia eviduje nerešpektovanie dopravných značení a snahu obísť takéto prekážky aj napriek zákazu," upozornila hovorkyňa. Napríklad na uzavretom priechode Suchá Hora s Poľskom obchádzali terénne autá uzavretý hraničný priechod po poľných cestách. Ďalšie prípady zaznamenala polícia na hraniciach s Českou republikou. "Upozorňujeme občanov, aby rešpektovali a plnili vládou prijaté opatrenia. Policajti takéto hraničné priechody monitorujú intenzívnejšie," dodala Bárdyová.

Na kontrolu opatrení na hraniciach s Rakúskom, Českou republikou, Maďarskom a Poľskom je denne nasadzovaných do služby 289 príslušníkov Policajného zboru, ktorí kontrolujú celkovo 85 vstupov, cestné priechody aj železničné spoje. Ako priblížila Bárdyová, na hraniciach s Rakúskom je zabezpečovaných sedem vstupov, ktoré zabezpečuje 28 policajtov. Na hranici s Českou republikou zabezpečuje 26 vstupov 62 policajtov. Na hranici s Maďarskom pôsobí 130 príslušníkov PZ na 27 vstupoch. Polícia prostredníctvom 69 príslušníkov zabezpečuje tiež 25 vstupov do Poľska.

Povinnosť registrácie stále trvá

Polícia pripomína tiež povinnosť registrácie na webe eHranica, ktorú majú všetci okrem osôb s výnimkou stanovenou vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR. "Ak by aj osoba nebola pri vstupe kontrolovaná policajnou hliadkou alebo ak úmyselne obíde kontrolovaný vstup na územie SR, povinnosť registrácie, následnej izolácie a oznámenie príchodu zo zahraničia lekárovi jej stále trvá," zdôraznila hovorkyňa. V prípade následného preukázania porušenia týchto povinností hrozí pokuta do výšky 1659 eur.

Na základe rozhodnutia vlády Policajný zbor posilnil a zintenzívnil kontroly na hraniciach SR s Maďarskom, Rakúskou republikou, Českou republikou a Poľskom. Na všetkých veľkých a frekventovaných cestách na vstupe do SR policajti vykonávajú kontrolu osobnej dopravy 24 hodín denne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok