Obavy z Krajčího sa po roku naplnili, nádej vyprchala, tvrdí Letanovská

TA3 TASR
11.3.2021 11:39

Obavy z toho, ako bude Marek Krajčí (OĽANO) viesť rezort zdravotníctva, sa po roku jeho pôsobenia naplnili. Naopak, nádej vyprchala.

Obavy z Krajčího sa po roku naplnili, nádej vyprchala, tvrdí Letanovská
TASR/Jakub Kotian

Chybou bolo premárnené minuloročné leto, keď sa zdravotníctvo malo lepšie pripraviť na druhú vlnu pandémie, nezmyselné preferovanie antigénových testov a zlá komunikácia s rezortom, povedala koaličná poslankyňa Andrea Letanovská (Za ľudí).

Pozorne načúvajúci poslucháč

Po tom, čo sa Krajčí po minuloročných voľbách stal ministrom zdravotníctva, mala členka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo dve obavy a jednu veľkú nádej. OĽANO podľa jej slov nemalo konzistentný plán a program pre zdravotníctvo. Obávala sa aj silnej inklinácie ministra k centralizácii riadenia rezortu, zoštátňovaniu výkonu a poskytovania zdravotnej starostlivosti, zameranie sa na unitárny systém zdravotného poistenia bez "upratania" v systéme, bez stanovenia nároku pacienta a kritérií výkonnosti a kvality.

Naopak, nádej Letanovskej vyplývala podľa jej slov z krátkej skúsenosti z diskusií, kde sa Krajčí javil ako pozorne načúvajúci poslucháč s triezvym pohľadom, ktorý bol viac-menej v zhode s pohľadmi ostatných tieňových ministrov. "Po roku musím povedať, že obavy sa naplnili a nádej vyprchala," povedala. Pandemická situácia podľa nej odkryla jeho slabosť a tiež odbornú aj politickú nekompetentnosť.

Úplné manažérske divadlo

Hoci je Krajčí vyštudovaný lekár, nedokázal podľa Letanovskej načúvať zdravotníkom ani pacientom. "Nevytvoril prostredie, kde by panovala dôvera a spolupráca medzi inštitúciou ministerstva a odborníkmi. Nemal jasnú víziu, kam potrebujeme boj s pandémiou a neskôr aj celé zdravotníctvo posunúť a jeho kroky pripomínali náhodne tápanie zo strany na stranu," tvrdí.

Dodala, že keď Krajčí prišiel s dobrým nápadom, nedokázal ho presadiť vo vláde. "Bez problémov však naďalej preberal zodpovednosť za chod veci a nemal už ani ambíciu ich ovplyvňovať. Toto je úplne manažérske zúfalstvo," uzavrela poslankyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok