Ovplyvňoval by vyšetrovanie? Policajný exprezident Gašpar zostáva vo väzbe

TA3 TASR
10.3.2021 13:52

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar zostáva vo väzbe za nezmenených podmienok. "Senát 1T Najvyššieho súdu SR na neverejnom zasadnutí 3. marca rozhodol tak, že obvineného Tibora G. ponechal v kolúznej a preventívnej väzbe," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

Najvyšší súd SR sa tak stotožnil s februárovým názorom sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, a to, že dôvod kolúznej väzby je u obvineného naďalej v tomto štádiu konania daný.

Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, 16. februára nevyhovel žiadosti Tibora Gašpara o vypustenie kolúzneho dôvodu väzby, v ktorej je od vlaňajšieho novembra. Podľa obhajcu Mareka Paru v postupe orgánov činných v trestnom konaní vzhliadli určité zneužívanie. Pri kolúznej väzbe, ktorej dôvodom je akútna obava z ovplyvňovania vyšetrovania, treba rýchlo konať, čo však nie je vidieť zo strany orgánov činných v trestnom konaní. Tri až štyri mesiace podľa advokáta je dostatočný čas na to, aby zabránili konkrétnej obave. Para argumentuje tým, že jeho klient mal tým pádom znemožnený kontakt čo i len s jednou blízkou osobou, rodinou, návštevami, vrátane telefonického kontaktu.

Tibora Gašpara zadržali začiatkom novembra 2020 v rámci policajnej akcie Očistec, kedy Národná kriminálna agentúra zadržala aj ďalších sedem osôb. Čelí obvineniu pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa, a tiež korupčnej trestnej činnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok