Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Reproduktor, ktorý deteguje nepravidelný srdcový rytmus osoby v miestnosti

Reproduktor, ktorý deteguje nepravidelný srdcový rytmus osoby v miestnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Washingtonskej univerzity využili modernú technológiu strojového učenia na výrobu prototypu inteligentného reproduktora, ktorý dokáže monitorovať srdce človeka bez toho, aby sa ho osoba musela fyzicky dotknúť. Bezkontaktná metóda sledovania pravidelných a nepravidelných srdcových rytmov môže poskytnúť spôsob detekcie skorých prejavov srdcových ochorení. Toto zariadenie sa pritom počas testov ukázalo byť rovnako dobré ako štandardné monitorovacie zdravotnícke systémy.

Tím vedcov z Washingtonskej univerzity sa rozhodol vyvinúť zariadenie, ktoré by dokázalo sledovať srdcový rytmus používateľa v miestnosti bez potreby kontaktu. To by lekárom mohlo poskytnúť efektívnejší a spoľahlivejší indikátor toho, že sa niečo zhoršilo. Srdcový rytmus pritom označuje postupnosť jednotlivých úderov, ktoré sa môžu meniť ako súčasť nepravidelného obrazca.

Podľa vedcov sú poruchy srdcového rytmu v skutočnosti bežnejšie ako iné známe srdcové choroby. Srdcové arytmie pritom môžu spôsobiť veľké morbidity, ako sú infarkty, no môžu byť veľmi nepredvídateľné a teda ťažko diagnostikovateľné. Dostupnosť lacného testovacieho zariadenia, ktoré môže vykonávať merania často a v pohodlí domova by tak mohlo pre niektorých pacientov zmierniť riziko z hľadiska včasnej diagnostiky a liečby.

Novo vyvinutý reproduktor pomocou umelej inteligencie bezdotykovo deteguje srdcový rytmus človeka v miestnosti.

Tím pri návrhu zariadenia na identifikáciu jednotlivých úderov srdca pacienta použil takzvaný algoritmus strojového učenia s vlastnou kontrolou, ktorý funguje trochu inak ako bežné algoritmy strojového učenia, ktoré dostávajú súbor označených školiacich údajov a časom vylepšujú svoje metódy. Namiesto toho sa tento algoritmus učí za behu. V tomto prípade monitorovaním rôznych signálov prichádzajúcich z viacerých mikrofónov zabudovaných do prototypu inteligentného reproduktora.

Reproduktor vysiela nepočuteľné zvuky do miestnosti a algoritmus strojového učenia potom analyzuje zvuky, ktoré sa odrážajú späť k reproduktoru od osoby sediacej vo vzdialenosti najmenej 30 až 60 centimetrov. Zachytením malých zmien v týchto vrátených zvukoch dokáže algoritmus detegovať nielen izolované pohyby, ako sú vibrácie na koži spôsobené srdcovým rytmom, ale aj čas medzi dvoma srdcovými údermi.

Novo vyvinutý reproduktor pomocou umelej inteligencie bezdotykovo deteguje srdcový rytmus človeka v miestnosti.

Testovanie technológie u skupiny 26 zdravých účastníkov a 24 pacientov s rôznymi srdcovými stavmi prinieslo tímu niekoľko sľubných výsledkov. Úspešne bolo zmeraných takmer 12 300 úderov srdca medzi zdravými účastníkmi a interval medzi údermi bol sledovaný do 28 milisekúnd v porovnaní s meraniami získanými na štandardnom monitorovacom zariadení. Pri použití na pacientoch so srdcovými poruchami nameral reproduktor viac ako 5 600 úderov srdca, pričom stredný interval medzi údermi bol nameraný do 30 milisekúnd v porovnaní so štandardnými monitormi.

V súčasnej podobe je reproduktor navrhnutý tak, aby umožňoval jednorazové kontroly, pri ktorých sa pacient posadí pre neho. Ďalší vývoj by podľa tímu mohol viesť k neinvazívnemu spôsobu nepretržitého monitorovania srdcovej činnosti, napríklad keď človek spí.

Novo vyvinutý reproduktor pomocou umelej inteligencie bezdotykovo deteguje srdcový rytmus človeka v miestnosti.