10 krokov ako cestovať zodpovedne a bezpečne

CK SATUR/PR
10.3.2021 14:32

Cestovanie za hranice našej krajiny zostáva aj naďalej medzi výnimkami zo zákazu vychádzania. Vydýchli si mnohí, čo cestujú za prácou či rodinou, ale aj tí, ktorí sa v tejto náročnej dobe rozhodli pre zaslúžený oddych. Práve pre týchto cestovateľov prinášame 10 základných krokov, ako cestovať bezpečne a zodpovedne aj počas pandémie.

10 krokov ako cestovať zodpovedne a bezpečne
CK SATUR

1. Cestovať áno, či nie? Rozhodnutie je na vás

Cestovať či necestovať v tejto dobe? Rozhodnutie je na vás, pretože pocit bezpečia bol a vždy bude individuálna záležitosť každého z nás. A je jedno, či sa jedná o pandémiu alebo iné situácie vo svete. Pre tých, ktorí chcú za oddychom vycestovať sa ponuka dovoleniek vždy nájde.

2. Sledovať a rešpektovať vstupné podmienky

Splniť vstupné podmienky do jednotlivých krajín je v súčasnosti základným predpokladom pre vycestovanie. Dopátrať sa ich však je v súčasnosti, kedy sa pandemická situácia a opatrenia v krajinách neustále menia, celkom náročné. Aby vaše cestovanie bolo jednoduchšie a mali ste vždy prehľad na jednom mieste, zhrnula ck satur všetko do tzv. cestovateľskej covid mapy, ktorú pravidelne aktualizujú. Nájdete v nej aj informácie o „výhodách“ pre cestujúcich, ktorí sú už zaočkovaní resp. covid prekonali.

Medzi najčastejšie opatrenia však patrí povinnosť preukázať sa negatívnym výsledkom PCR testu a/alebo online registrácia. Pred vycestovaním si však treba ešte overiť, či letecká spoločnosť s ktorou na dovolenku letíte nevyžaduje iné podmienky ako krajina, do ktorej letíte.

covid-mapa_c0a80501-ca4d-6b70.png

3. Bez poistenia ani na krok

Cestovné poistenie tu bolo už pred pandémiou. Ale ruku na srdce, kto z nás ho využíval na všetky cesty a študoval podrobne čo pokrýva? Mať dnes uzatvorené poistenie je vysoko odporúčanou a v niektorých krajinách aj nevyhnutnou podmienkou pre vstup. Poistenie, ktoré kryje náklady v prípade zrušenia zájazdu v dôsledku epidemiologickej situácie, prípadne v prípade ochorenia na covid-19, ktoré znemožní vycestovať je dnes súčasťou služieb cestovných kancelárií. Rovnako ako aj PCR testovanie, manažment testovania pre klienta, či služby ako bezplatné zmena mena a garancia na vrátenie peňazí. A navyše, cestovné kancelárie, ako jediné subjekty v cestovnom ruchu, majú ešte aj poistenie insolventnosti.

Poistenie, ktoré kryje aj liečené náklady súvisiace s ochorením covid-19 počas dovolenky ponúkajú aj niektoré slovenské poisťovne. Pre vycestovanie do vybraných krajín môžete využiť aj špeciálne poistenie, ktoré ponúkajú samotné destinácie. Dokonca sú krajiny, ktoré turistov po prílete zdarma poisťujú, ide o Dominikánsku republiku či Kanárske ostrovy. Covid poistenie však môžete získať aj vďaka letenke, pretože niektoré letecké spoločnosti, napríklad Emirates, toto poistenie do ceny letenky zahrnuli.

4. Priame lety z Bratislavy, Košíc či Viedne

Hranice Slovenskej republiky aj naďalej ostávajú pre cestovateľov otvorené, platí pre ne výnimka. Preto sa nemusíte obávať, ak sa rozhodnete v tejto dobe letieť, či už z Bratislavy, Košíc alebo Viedne. Odporúčame však využívať priame charterové lety z Bratislavy a Košíc, čím sa minimalizuje riziko vášho pobytu na letisku pri odlete mimo Slovenska alebo pri lete s prestupom a čakaním v ďalšej krajine. Navyše, na väčšine charterových letov zo Slovenska, sa na palube lietadla stretnete len s negatívne testovanými cestujúcimi. Ak sa aj rozhodnete cestovať z Viedne, rovnako odporúčame si vybrať priamy let.

Pre odlet z Bratislavy je potrebné:

  • vstup do budovy letiska je možný len s negatívnym antigénovým alebo PCR testom, resp. potvrdením o prekonaní ochorenia covid-19,
  • vstup a pohyb po letisku je možný len v rúšku, od 15. 3. len v respirátore FFP2
  • dostaviť sa na letisko v dostatočnom časovom predstihu, budova terminálu letiska sa otvára 2,5 hodiny pred každým odletom,
  • letisko v Bratislave má otvorené predajne a duty free shopy.

Pre prekročenie hraníc a odlet z Viedne je potrebné:

  • transfer na letisko môžete absolvovať samostatne autom (ten kto vás vezie musí vyplniť formulár s dôvodom cesty a na hraniciach skontrolujú vašu letenku) alebo vám môže zabezpečiť transfer cestovná kancelária satur,
  • vstup do budovy letiska je možný len s nasadeným respirátorom FFP2,
  • dostaviť sa na letisko v dostatočnom časovom predstihu,
  • letisko vo Viedni je poloprázdne, funguje len pár obchodov a reštaurácií,
  • otestovať sa PCR testom je možné aj priamo na letisku,
  • pri check-ine sa musíte preukázať negatívnym PCR testom resp. online registráciou - pozor, aj letecké spoločnosti majú svoje opatrenia, ktoré je potrebné si naštudovať, nakoľko môžu vyžadovať napr. PCR test, aj keď pre vstup do krajiny potrebný nie je a pod.

5. Zodpovedne aj na palube

Samotnej bezpečnosti lietania sa venovali aj viaceré štúdie a zhodli sa na tom, že v lietadlách využívané HEPA filtre, ktoré neustále každé 2 až 3 minúty filtrujú vzduch na palube lietadla, cestujúcich chránia. Takéto filtre v iných druhoch verejnej dopravy nenájdete, a preto pri dodržiavaní nastavených opatrení sa zvýšené riziko počas letu nepotvrdilo.

Letecké spoločnosti však prijali aj ďalšie hygienické opatrenia, aby zabezpečili čo najvyššiu mieru bezpečnosti cestujúcich na palube. Najčastejšie je to povinnosť absolvovať let s rúškom, resp. respirátorom FFP2, zvýšená miera dezinfekcie, personál v ochrannom oblečení, rozdávanie taštičiek s hygienickými potrebami, ale aj rozmiestnenie cestujúcich na palube s rozostupom, pokiaľ to menšia obsadenosť lietadla dovolí.

6. Vybrať si ubytovanie, ktoré dbá na bezpečnosť

Nemenej dôležitý bod na vašej ceste za bezpečnou dovolenkou je ubytovanie. Už od prvej vlny pandémie hotely v jednotlivých destináciách sú povinné pre znovuotvorenie svojich kapacít absolvovať rôzne formy hygienickej certifikácie. Počas tohto procesu museli upraviť svoje priestory (vyznačiť odstupy, vybaviť ich dezinfekciami, ochrannými štítmi a pod.), posilniť a edukovať personál, zaviazať sa k dodržiavaniu zvýšenej hygieny a podliehať pravidelnej kontrole. V niektorých destináciách, napríklad v Dubaji, sú už zamestnanci mnohých hotelov zaočkovaní a vlády upravujú aj maximálnu možnú obsadenosť hotelov.

7. Dodržiavať R-O-R

Tri písmená, ktoré pomenúvajú opatrenia platné prakticky na celom svete. “Rúška - odstupy - ruky” platia v rôznych obmenách, pričom v súčasnosti sa namiesto látkového resp. jednorazového rúška, odporúča v interiéroch a v prítomnosti viacerých ľudí využívať respirátory FFP2. Pri čakaní v radoch dodržiavať stanovené vzdialenosti (1,5 či 2 metre) platné pre danú krajinu a ruky si pravidelne, po styku s cudzím prostredím, či predmetmi, umývať a dezinfikovať.

Nezabudnite ani na vitamíny na podporu prirodzenej imunity - chýbať by, vo vašej cestovnej lekárničke, nemali vitamíny C, D a E, ako aj zinok, či selén. Mnohé letecké spoločnosti, ale aj hotelové siete ponúkajú svojim klientom balíčky, ktoré potrebné ochranné pomôcky obsahujú.

8. (Ne)vycestovať bez obáv a flexibilne

Doba je neistá a mení sa prakticky zo dňa na deň, z týždňa na týždeň. Preto je pochopiteľné, ak sa nakoniec rozhodnete nevycestovať z dôvodov ako strach, či obavy z ochorenia. Tieto pochopiteľné dôvody, ale nie sú súčasťou, už vyššie spomínaného, poistenia. Preto sa v CK SATUR rozhodli do služieb či už do Satur Covid Garancie alebo Satur Flexi Leto zahrnúť služby, ktoré umožnia v prípade rušenia dovolenky reagovať flexibilne a bez finančnej neistoty. Ide o služby ako:

  • bezplatné storno 14 až 30 dní pred nástupom bez uvedenia dôvodu a vrátenie peňazí do 14 dní
  • bezplatná zmena destinácie do 14 dní pre odletom
  • bezplatná zmena mena cestujúceho do 14 dní pre odletom
  • 50% záloha pri kúpe zájazdu a doplatok 50% do 30 dní pred nástupom

9. Zodpovedne aj po návrate z dovolenky

Po návrate z dovolenky, čaká na cestovateľov ešte zopár povinností, ktoré sú pre zodpovedné cestovanie nevyhnutné. Sú nimi potrebná izolácia a podstúpenie testu. Áno, nie sú to príjemné veci, ale všetkým záleží na zdraví a na tom, aby sa mohli čo najskôr slobodne pohybovať a stretávať s blízkymi. Izoláciu možno poňať ako home office alebo čas na utriedenie spomienok a fotiek z dovolenky v mobile či pokojne dospať jet lag.

Po návrate z dovolenky sa aktuálne musíte:

  • registrovať na korona.gov.sk/ehranica a nahlásiť sa telefonicky alebo elektronicky svojmu všeobecnému lekárovi resp. pediatrovi
  • následne absolvovať domácu izoláciu a na 8. deň štátom hradený test na Covid-19. Po negatívnom teste karanténa končí
  • deti do 10 rokov nemusia byť otestované
  • ak vstupujete na Slovensko leteckou dopravou, ste povinní vyplniť elektronický formulár na vyhľadanie cestujúceho.

Osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a osoby, ktoré boli zaočkované aj druhou dávkou vakcíny pred viac ako 14 dňami sa pri vstupe na územie SR musia:

  • preukázať antigénovým testom nie starším ako 48 hodín alebo PCR testom nie starším ako 72 hodín
  • registrovať sa na korona.gov.sk/ehranica a podrobiť sa izolácii, avšak tá im končí negatívnym výsledkom RT-PCR testu, ktorý môže osoba podstúpiť hoci aj okamžite vo vlastnej réžii po vstupe na územie SR
  • v prípade, že osoba takýto okamžitý test nepodstúpi, prejde bežným režimom registrácie cez formulár ehranica (najskôr na 8. deň test, ak je negatívny, izolácia sa končí. Bez testovania trvá bezpríznaková izolácia 14 dní).

10. Vybrať si na cestu spoľahlivého partnera

Rok 2020 bol pre trh cestovného ruchu turbulentný. Hotely, letecké spoločnosti, menšie cestovné agentúry, ako aj prevádzkovatelia rôznych turistických atrakcií čelili obrovským stratám a mnohé pre „korona krízu“ museli svoju činnosť ukončiť. Inak tomu nebolo ani v prípade cestovných kancelárií, ktoré stáli pred novými výzvami. Pre cestovanie si preto, o to viac v súčasnej neistej dobe vyberajte spoľahlivého partnera. Overte si, či má cestovka poistenie proti insolventnosti, či ponúka covid poistenie a aké má aktuálne podmienky storna dovolenky v prípade, že nebude možné ju z rôznych dôvodov zrealizovať. Ak sa na cesty vyberiete kamkoľvek a kedykoľvek cestujte, zodpovedne a bezpečne.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok