Fico: Máme šancu získať viac peňazí z eurofondov

TA3, TASR
1.10.2012 16:15

Slovensko sa bude snažiť získať viac peňazí z eurofondov. Vyhlásil to premiér Fico, ktorý tiež zdôraznil, že Európska únia by mala v nasledujúcich rokoch viac ako kedykoľvek predtým mobilizovať všetky nástroje, ktoré podporujú hospodársky rast.

Fico: Máme šancu získať viac peňazí z eurofondov
SITA

Európu by k tomu mal vyzvať aj nadchádzajúci summit 15 predstaviteľov krajín EÚ združených v zoskupení Priatelia kohézie a Chorvátska, ktorý sa uskutoční v piatok v Bratislave na pozvanie premiéra Fica.

"S vysokou pravdepodobnosťou dosiahneme výsledok, ktorý nebudú môcť ostatné krajiny v rámci EÚ ľahko odignorovať a budú sa týmto postojom musieť zaoberať," priblížil Fico cieľ tohto medzinárodného stretnutia na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smer-SD). Priatelia kohézie by takýmto spôsobom chceli zásadne prehovoriť do tvorby rozpočtu EÚ na roky 2014 až 2020.

Slovensku, ale aj ďalším krajinám musí podľa Fica záležať na tom, ako dopadnú aktuálne diskusie o tomto viacročnom finančnom rámci. Únia je pritom v súčasnosti v tejto otázke rozdelená. Štáty, ktoré sú čistými platcami do európskeho rozpočtu, totiž presadzujú zníženie návrhu predstaveného tento rok Európskou komisiou (EK).

Slovensko má šancu získať viac

"Na druhej strane sú krajiny, ktoré hovoria, že rozpočet, ktorý predložila EK, je vyvážený a dobrý a nemal by sa škrtať," zdôraznil šéf slovenskej exekutívy s tým, že medzi tieto štáty patrí aj Slovensko, ktoré má šancu v nasledujúcich rokoch získať z eurofondov viac peňazí ako doteraz. "Je rozdiel, či dostanete 11 miliárd eur alebo 13 miliárd eur," vyčíslil Fico. Pripustil, že vláda SR je pripravená konštruktívne sa postaviť k prípadnému znižovaniu rozpočtu EÚ, ale len vtedy, ak sa to bude týkať všetkých jeho oblastí a nebude to len na úkor politiky súdržnosti.

Piatkového summitu Priateľov kohézie sa majú zúčastniť premiéri Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Estónska, Lotyšska, Rumunska, Bulharska, Slovinska a Chorvátska, ako aj predseda EK José Manuel Barroso a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Ďalšie krajiny budú zastúpené na úrovni ministrov alebo štátnych tajomníkov.

Záznam z tlačovej besedy premiéra a šéfa rezortu zahraničia

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok