Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drony dodávajú vakcíny proti Covid-19 do odľahlých afrických oblastí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Začiatkom marca začali v africkom štáte Ghana prvé dodávky vakcín proti ochoreniu Covid-19 na svete poskytnuté pomocou dronov. Dron zhodil padákom 250 dávok vakcíny do vidieckeho zdravotného strediska, čo bolo jednou z 36 dodávok dokončených v prvom dni prevádzky služby.

Americká spoločnosť Zipline, ktorá sa zameriava na doručovacie zdravotnícke drony, už niekoľko rokov pracuje v rôznych afrických krajinách a buduje infraštruktúru na doručovanie zásielok pomocou dronov, ktorí pomáhajú pri preprave dôležitého zdravotníckeho materiálu do odľahlých oblastí. Dodávky krvi prostredníctvom dronov sa začali v Rwande v roku 2016 a rýchlo sa rozšírili do ďalších afrických krajín, vrátane Tanzánie.

Na mieru navrhnutá technológia doručovacích zdravotníckych dronov spoločnosti Zipline sa môže pochváliť doletom do vzdialenosti až 160 kilometrov, a to s nákladom, ktorého hmotnosť môže byť až 1,75 kilogramu. Drony s pevnými krídlami môžu pritom dosiahnuť maximálnu rýchlosť 128 km / h a cestovnú rýchlosť 101 km / h.

Drony spoločnosti Zipline dodávajú vakcíny proti Covid-19 do odľahlých afrických oblastí.

Najnovšie dodávky dronov spoločnosti Zipline zahŕňajú prvé vakcíny proti ochoreniu Covid-19, ktoré sa budú distribuovať do Afriky v rámci globálnej dohody COVAX, čo je medzinárodná iniciatíva zameraná na podporu spravodlivého prístupu k vakcínam. Po mesiacoch plánovania sa projekt rýchlo rozbehol, keď v hlavnom meste Ghany pristálo 600 000 dávok vakcíny Oxford / AstraZeneca.

Prvý dron vyletel 2. marca z mesta Mpanya v oblasti Ashanti na juhu Ghany. Po 34 minútach letu dron dorazil do oblasti Asuofua, vzdialenej asi 70 kilometrov. Malá škatuľka obsahujúca 25 injekčných dávok s vakcínou sa padákom zniesla dole na zem a do piatich hodín tak mohlo byť zaočkovaných prvých 250 ľudí. Do konca dňa bolo dokončených ďalších 35 doručení dávok pomocou dronov do zdravotného strediska v Asuofua.

S podporou niekoľkých zainteresovaných strán, vrátane organizácie UPS Foundation, vlády štátu Ghana a Gavi – aliancie pre vakcíny, bolo po celej krajine zriadených niekoľko uzlov Zipline. Odhaduje sa, že služba doručovania dávok proti Covid-19 pomocou dronov v súčasnosti obslúži asi 1 000 zdravotných stredísk v krajine.

Drony spoločnosti Zipline dodávajú vakcíny proti Covid-19 do odľahlých afrických oblastí.