Známy finančník z kauzy Dobytkár má na krku ďalšie obvinenie

TA3 TASR
9.3.2021 09:51

Finančníkovi Martinovi Kvietikovi, obvinenému v rámci minuloročnej policajnej akcie Dobytkár, pribudlo ďalšie obvinenie. Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová aj obhajca Dušan Ivan. "Môžeme potvrdiť, že osobe M. K. bolo vznesené obvinenie pre ďalší korupčný delikt, a ďalšie informácie vzhľadom na prebiehajúce prípravné konanie v súčasnosti nebudeme poskytovať," povedala hovorkyňa.

Obhajca Ivan uviedol, že o najnovšom obvinení sa dozvedel v pondelok. Voči uzneseniu o vznesení obvinenia podal bianco sťažnosť. Sťažnosť písomne zdôvodní do konca týždňa. Počas dňa poskytne k obvineniu stanovisko. Na nové obvinenie upozornila TV Joj, Kvietik mal podľa nej údajne za vybavenie miliónovej agrodotácie pre istú spoločnosť prijať úplatok 180.000 eur.

Podľa Kvietika sú informácie manipulatívne

Martin Kvietik odmieta najnovšie obvinenia z prijatia úplatku. Informácie o tom považuje za manipulatívne a načasované. Obvinenie, ako sa uvádza v stanovisku, ktoré TASR poskytol jeho obhajca Dušan Ivan, sa zakladá na neoverených výpovediach dvoch svedkov. "Pokračujúce informovanie médiami o konkrétnych skutočnostiach z neverejného prípravného konania v trestnej veci Dobytkár považuje obvinený Martin K. za neprípustné ovplyvňovanie verejnej mienky. Deje sa tak navyše bez kontextu s dôkaznou situáciou a s vlastným, jednostranným komentovaním v neprospech jeho osoby. Takýto postup je účelovým ovplyvňovaním súdov a objavuje sa najmä v súvislosti s konkrétnym rozhodovaním o väzbe obvineného," uvádza sa v stanovisku.

Medializovaná informácia o novom obvinení z úplatku 180-tisíc eur, je podľa Kvietika a jeho advokáta manipulatívna. "Zamlčuje, že obvinenie vychádza z dvoch neoverených výpovedí kajúcnikov, z ktorých jeden už vypovedal 5. mája 2020. Opätovne ide o informáciu podsunutú verejnosti, načasovanú na rozhodovanie Najvyššieho súdu SR, ktorý prejednáva sťažnosť obvineného proti zamietnutiu jeho žiadosti o prepustenie z väzby. Takéto konanie vykazuje znaky protiprávneho nátlaku na súd a porušovanie zásad spravodlivého nezaujatého trestného procesu," uvádza sa záverom stanoviska.

Súd bude rozhodovať v najbližších dňoch

Nové obvinenie v utorok potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová a aj advokát Ivan. Najvyšší súd by mal v najbližších dňoch rozhodovať o sťažnosti finančníka voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica. Ten dva razy tento rok zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby.

Finančník, zadržaný v rámci minuloročnej akcie Dobytkár, je vo väzbe od konca apríla 2020 a mal by v nej byť do 1. apríla tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok