Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia generuje atraktívne tváre čítaním signálov z mozgu

Umelá inteligencia generuje atraktívne tváre čítaním signálov z mozgu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sú niektoré známe osobnosti všeobecne považované za pekne vyzerajúce, krásu nakoniec hodnotí pohľad daného pozorovateľa. Nový systém založený na umelej inteligencii pritom dokáže zistiť, ktoré rysy považujú jednotlivci za najatraktívnejšie, a na základe toho potom vytvorí tváre kombinujúce tieto vlastnosti.

Vedci z univerzít v Helsinkách a v Kodani začali použitím generatívnej kontradiktórnej neurónovej siete na výrobu stoviek realistických počítačom generovaných portrétov. Tieto snímky tváre sa potom po jednom ukazovali na obrazovke počítača celkovo 30-tim testovaným osobám. Každá osoba dostala pokyn, aby sústredila viac pozornosti na tváre, ktoré považovala za najatraktívnejšie, zatiaľ čo ich elektrická aktivita mozgu bola zaznamenávaná pomocou technológie EEG (elektroencefalografia).

Výber snímok tvárí použitých v štúdii.

Algoritmy založené na strojovom učení následne určili, ktoré tváre vyprodukovali pre každého človeka čo najväčšiu mozgovú aktivitu a potom bolo stanovené, ktoré vlastnosti mali tieto tváre spoločné. Na základe týchto údajov pokračovala neurónová sieť v generovaní nových tvárí, ktoré tieto vlastnosti kombinovali.

V dvojitom slepom experimente sa testovanej osobe potom ukázali tieto nové tváre, spolu s obrázkami mnohých ďalších tvárí. Osemdesiatsedem percent času si jednotlivec vybral nové tváre ako najatraktívnejšie. Toto číslo by malo stúpať s ďalším vývojom technológie. Vedci dúfajú, že ich zistenia by sa mohli nakoniec použiť na pomoc počítačovým systémom pre lepšie porozumenie subjektívnym preferenciám a možno aj na identifikáciu reakcií ľudského podvedomia.

Umelá inteligencia vygenerovala obrázky atraktívnych tvárí, ktoré predstavovali individuálne preferencie.