Odvolací proces s členkami Pussy Riot odročili

TASR, TA3
1.10.2012 10:58

Moskovský súd dnes hneď v úvode odročil odvolacie konanie v prípade troch členiek punkovej skupiny Pussy Riot na 10. októbra.

Sudkyňa rozhodla o odročení po tom, ako jedna z odsúdených požiadala o výmenu svojich právnych zástupcov s odôvodnením, že sa s nimi názorovo nezhoduje a potrebuje čas na nájdenie novej obhajoby.

Tri členky Pussy Riot odsúdili v auguste na dva roky väzenia za to, že vystúpili v hlavnom moskovskom chráme s protestnou "punkovou modlitbou" proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Oficiálne ich uznali vinnými z výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou.

Ruská pravoslávna cirkev v nedeľu vyzvala na zhovievavosť pre uväznené členky kapely, ak sa budú kajaťza svoj čin. Ruský premiér Dmitrij Medvedev sa tento mesiac nechal počuť, že ďalšie zadržiavanie vo väzení je v tomto prípade zbytočné, čo vyvolalo nádeje, že odvolací súd prepustí punkerky na slobodu. Skeptici však upozorňujú na pokračujúce zákroky Kremľa voči oponentom a domnievajú sa, že ich prepustenie je nepravdepodobné.

Aktuálny vývoj v kauze Pussy Riot priblížil redaktor Peter Habara

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok