Za víťaza volieb v Gruzínsku sa vyhlásili Saakašvili i opozícia

TA3, TASR
1.10.2012 11:45

V Gruzínsku si po 6-tich rokoch volili nový parlament. Podľa prvých odhadov sa víťazom volieb so ziskom 51 % stal opozíčný gruzínsky sen.

Za víťaza volieb v Gruzínsku sa vyhlásili Saakašvili i opozícia
SITA

Vládna strana gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho aj opozícia deklarovali víťazstvo v dnešných kľúčových parlamentných voľbách, pričom exit polly predpovedajú tesný súboj oboch politických táborov.
Prezidentove Zjednotené národné hnutie (ENM) po skončení hlasovania vyhlásilo, že si aj naďalej udrží parlamentnú väčšinu. Podľa vlastných odhadov hnutie získalo najmenej 53 zo 73 kresiel volených v jednomandátových obvodoch, čo by stačilo na udržanie vládnej väčšiny.

Podľa exit pollu, zverejneného súkromnou televíziou Imedi Tv, však opozičná koalícia Gruzínsky sen miliardára Bidzinu Ivanišviliho získala až 51 percent v straníckych kandidátkach, z ktorých vzíde polovica poslancov.

Gruzínsky miliardár Bidzina Ivanišvili označil svoju koalíciu za víťaza pondelňajších parlamentných volieb, v ktorých sa snažila poraziť vládnuce hnutie pod vedením prezidenta Michaila Saakašviliho. Urobil tak na základe výsledkov dvoch nezávislých prieskumov medzi voličmi pre televízne stanice, ktoré hovoria o náskoku opozičného Gruzínskeho sna pred Saakašviliho Zjednoteným národným hnutím.

Zverejnené čísla však nemusia odrážať skutočné rozdelenie kresiel v parlamente, keďže takmer polovica z nich sa neobsadzuje systémom pomerného zastúpenia. Vládne hnutie preto upozorňuje, že je potrebné počkať na oficiálne výsledky.

"Vyhrali sme! Gruzínsky národ vyhral!" vyhlásil Ivanišvili v rámci vystúpenia, ktoré prenášal opozičný televízny kanál TV9. Námestie slobody v centre Tbilisi medzitým zaplnili tisíce oslavujúcich prívržencov opozície. Nádeje na víťazstvo sa však zatiaľ nevzdáva ani Saakašvili.

"Musíme čakať na výsledky, no zdá sa byť jasné, že zatiaľ čo koalícia Gruzínsky sen získala väčšinu v pomernom hlasovaní, v jednomandátových volebných obvodoch si väčšinu hlasov zabezpečilo Zjednotené národné hnutie," povedal prezident, pričom poukázal na zložitý zmiešaný volebný systém.

Predstavitelia opozičnej koalície predtým vyhlásili, že voľby sú poznačené hrubým porušovaním pravidiel, napriek tomu ich však označili za "najdôležitejšie" od takzvanej ružovej revolúcie v roku 2003, ktorá vyniesla k moci Saakašviliho.

Kupovali sa voličské hlasy?

Gruzínske ministerstvo vnútra v súvislosti s dnešnými parlamentnými voľbami v krajine dostalo už viacero hlásení o kupovaní voličských hlasov.

Podľa vyhlásenia ministerstva vnútra ľudia, rozdávajúci voličom peniaze, konajú v mene konkrétneho politického subjektu. Polícia oznámenia preveruje. Súčasne vyzvala politické strany, aby sa vyvarovali porušenia zákona.

Pred časom sa v Gruzínsku objavila informácia, že niektoré politické strany sú financované zločineckými štruktúrami a Ruskom. Toto tvrdenie však opozičné strany dôrazne odmietli. Prívrženci vládnucej strany i opozície sa navzájom obviňujú zo zámeru falšovať výsledky hlasovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok