Poslanec OĽANO rokoval so Szijjártóom o občianstve. Neprípustné, reaguje Za ľudí

TA3 TASR
5.3.2021 15:00

Strana Za ľudí očakáva, že predseda vlády Igor Matovič sa bude dištancovať od krokov svojho poslanca Györgya Gyimesiho a radikálne odmietne zasahovanie cudzích štátov do slovenskej legislatívy. Vyhlásila to predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

Poslanec OĽANO rokoval so Szijjártóom o občianstve. Neprípustné, reaguje Za ľudí
TASR/Jakub Kotian

"Je absolútne neprípustné, aby minister zahraničných vecí cudzej krajiny rokoval na Slovensku s poslancom Národnej rady o zmene našej legislatívy," skonštatovala Remišová v stanovisku strany. Označila za absurdné, že sa premiér zastal maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa a nie vlastného slovenského ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, ktorý sa postavil na ochranu suverenity SR. "Oceňujeme krok ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, ktorý si pozval maďarského veľvyslanca na pohovor," dodala.

Matovič v piatok na sociálnej sieti označil vzťah so Szijjártóom i maďarským premiérom Viktorom Orbánom za dostatočne priamy na to, aby sa kedykoľvek dokázali rozprávať aj o vážnych témach, ako je otázka dvojakého občianstva.

Szijjártó sa počas stredajšej (3. 3.) návštevy Komárna stretol aj s Gyimesim, hovoriť mali o pripravovanej novele súvisiacej s dvojitým štátnym občianstvom. Korčok reagoval, že poslanec s maďarským ministrom prekročili všetky medze. Na pôdu rezortu slovenskej diplomacie si preto predvolali maďarského veľvyslanca. Korčok tvrdí, že zákon o štátnom občianstve nie je predmetom bilaterálnych vzťahov a Gyimesi nemá mandát na takéto rokovania.

Gyimesi vo štvrtok (4. 3.) na sociálnej sieti reagoval, že v rámci svojho poslaneckého mandátu zastupuje práva a právom chránené záujmy maďarskej národnostnej menšiny. Záujmom maďarskej menšiny podľa neho je, aby slovenskí občania mohli prijať občianstvo iného štátu tak, aby ostali žiť na Slovensku a zároveň neprišli o slovenské občianstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok