Sú určené pre Úniu. Chcú predĺžiť zákaz vývozu európskych vakcín

TA3 TASR
4.3.2021 17:16

Európska únia plánuje predĺžiť platnosť mechanizmu na kontrolu vývozu vakcín proti COVID-19 vyrobených v členských štátoch Únie až do konca júna. Európska komisia (EK) 29. januára aktivovala mechanizmus, ktorý európskym orgánom umožňuje monitorovať a zakázať vývoz vakcín vyrobených v členských krajinách EÚ. Ide o vakcíny, ktoré sú na základe zmlúv s farmaceutickými spoločnosťami určené pre členské štáty EÚ.

Sú určené pre Úniu. Chcú predĺžiť zákaz vývozu európskych vakcín
TASR/AP (ilu)

Exekutíva EÚ prijala toto rozhodnutie po spore s britsko-švédskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca, ktorá v januári oznámila, že v prvom štvrťroku dodá iba 40 miliónov z pôvodne sľúbených 80 miliónov dávok. Firma to zdôvodnila ťažkosťami s výrobou vakcín. Tento dočasný mechanizmus mal platiť do konca marca. Podľa nemenovaných zdrojov z prostredia EÚ však tento mechanizmus môže platiť až do konca júna.

"Komisia navrhne predĺženie mechanizmu do konca júna. Členské štáty s tým súhlasili, nie nevyhnutne s nadšením, ale existuje pocit, že tento mechanizmus stále potrebujeme," uviedol nemenovaný európsky diplomat. V stredu bol tento návrh predložený na zasadaní veľvyslancov pri EÚ (COREPER), pričom získal podporu mnohých členských štátov vrátane Nemecka a Francúzska.

Podľa eurokomisie bola aktivácia tohto mechanizmu nevyhnutný krok, ako zabrániť nedostatku vakcín, čo ohrozuje priebeh a harmonogram očkovacích kampaní proti koronavírusu v krajinách Únie. Plán EK je do konca leta zaočkovať 70 percent dospelej populácie v Únii. EÚ prvýkrát uplatnila tento mechanizmus, keď stopla vývoz 250.000 dávok vakcíny AstraZeneca z Talianska do Austrálie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok