V pohronskom hokejovom derby uspel Zvolen

TA3, SITA
30.9.2012 21:40

Banská Bystrica vo vyrovnanom dueli podľahla Zvolenu 2:1.

Hokej - Tipsport extraliga - 6. kolo:

HC'05 Banská Bystrica - HKm Zvolen 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Góly: 59. Richter (Ján Sýkora, Češík) - 31. P. Zuzin (P. Hraško, Juraško), 43. Martin Ďaloga (Ľ. Zuzin, M. Jurík)
Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: P. Jonák - Rovenský, V. Snášel, 2477 divákov

Zostavy:

Banská Bystrica: Slipčenko - Richter, Ketner, Kubka, Bambúch, J. Predajniansky, Michal Grman - Ján Sýkora, Češík, Hvila - Jabrocký, Heizer, Marcinek - Lamper, Petro, Lunter - Šimun, Michal Hlinka, F. Nemček
Zvolen: Šimko - P. Hraško, Juraško, Ťavoda, Mucha, Pokovič, M. Výborný - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Ľ. Zuzin, M. Jurík, Martin Ďaloga - Méry, Síkela, Čanky

Prvé tohtosezónne derby medzi Banskou Bystricou a Zvolenom neprinieslo v prvej tretine gól. Úvod patril domácim hokejistom, ktorý mohli ísť do vedenia najmä pri presilových hrách. Zvolenského brankára Šimka najprv neprekonal zblízka Jabrocký a potom nevyužil sólo Ján Sýkora, ktorý prešiel cez dieru medzi dvoma obrancami hostí. Zvolenčania boli najbližšie ku gólu v 9. min, keď sa nepresadil Ľ. Zuzin zoči-voči Slipčenkovi. Bystričania dominovali prvých dvanásť minút, ku koncu tretiny prevzali iniciatívu ´bryndziari´, ale na ich strely si dal gólman HC 05 pozor.

V druhej tretine mohli ísť do vedenia najprv hostia: v 23. min sa pekným bekhendom prezentoval Ľ. Zuzin, ale Slipčenko sa nenechal prekvapiť. Domáci mali v 27. min výhodu presilovej hry, počas ktorej najprv Hvila zblízka nevyzrel na Šimka a o minútu neskôr neslávil úspech ani prienik Heizera. Nevyužitá presilovka mohla ´baranov´ mrzieť, pretože v polovici zápasu Hraško nahodil puk od modrej čiary a pred Slipčenkom ho tečoval úspešne P. Zuzin - 0:1. Banskobystričania potom prepli na vyššie obrátky a snažili sa vyrovnať. V 35. min mal k tomu najbližšie mladý Hlinka z troch metrov, ale Šimko podržal svoj tím. Rovnako zachránil aj pri šanci Češíka o minútu neskôr v presilovke pri ľavej žrdi.
Na začiatku tretej tretiny síce Bystričania prežili hru v oslabení, ale po nej zbytočne inkasovali. Puk sa totiž ocitol za chrbtom Slipčenka, odkiaľ ho posunul nešťastne Kubka na hokejku voľného Ďalogu, ktorý nemal problém skórovať do odkrytej bránky HC 05 - 0:2. Obranca Kubka potom vyrobil ďalšiu hrúbku v presilovke ´baranov´, Podkonický prešiel pred Slipčenka, oklamal ho, ale puk skončil na žŕdke. Následne ho do poloprázdnej bránky neposlal Brabenec. Z toho však mohli ťažiť bystrickí hokejisti, keď sa vzápätí dostal Nemček až pred Šimka, nedokázal ho však prekonať. Rovnako v tej istej presilovke neuspel ani Heizer, ktorý mal odkrytú zvolenskú bránku. Hostí potom nakopla ich početná výhoda, ale pri šanciach príliš špekulovali. Domáci v závere napokon strelili kontaktný gól: v presilovke odvolali brankára a pri hre šiestich proti štyrom v 59. minúte v trme-vrme prepasíroval puk za Šimka obranca Richter - 1:2. To bolo však z ich strany všetko, pretože v ďalšej hre bez brankára sa im vyrovnať už nepodarilo.

Hlasy:

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Bol to bojovný zápas, typické derby. Zvolen ukázal svoju silu a bol technickejší. Napriek tomu sme si vypracovali dosť gólových šancí, ktoré ak by sme využili, bolo by to všetko inak. Žiaľ, s koncovkou sa stále boríme, nevyužívame šance a dostali sme aj nešťastné góly. Padlo nám to až v závere. Boli sme blízko, aby sme bodovali, no ušlo nám to pomedzi prsty. Zvolen ukázal, prečo je na prvom mieste v tabuľke."

Peter Mikula (tréner Zvolena): "Bolo to typické derby - nebolo určené, kto vyhrá a záležalo na maličkostiach. V dnešnom zápase sme boli lepší v medzihre, so súperom sme držali kontakt. Vedeli sme, že Bystričanov nabudilo víťazstvo s Košicami, ale my sme stretnutie zvládli najmä takticky. V určitom časovom rozmedzí sme dokonca zatlačili súpera, dobre nám pomohol predovšetkým druhý gól. Aj keď bol záver dramatický, ustáli sme to."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok