Demonštrácie zasiahli aj Francúzsko

TA3, SITA
30.9.2012 19:04

Po Španielsku a Portugalsku sa proti uťahovaniu opaskov búria aj nespokojní Francúzi. Organizátori protestov však upozornili, že nie sú namierené proti socialistickej vláde Francoissa Hollanda, ale proti diktátu Bruselu.

Tisícky demonštrantov v nedeľu zaplavili ulice Paríža na protest voči takzvanému fiškálnemu paktu, ktorý vlády členských štátov Európskej únie núti znižovať rozpočtové deficity. Organizátori demonštrácie však zdôrazňujú, že ich protest nie je namierený proti vláde socialistického prezidenta Francoisa Hollanda, ale "diktátu z Bruselu". "Toto je deň, keď francúzsky ľud spúšťa hnutie proti politike úspor," cituje agentúra AFP niekdajšieho prezidentského kandidáta a lídra Ľavicového frontu Jeana-Luca Mélenchona. Práve jeho zoskupenie je jedným z organizátorov protestu, do ktorého sa podľa odhadov zapojilo asi 50-tisíc ľudí.

Francúzsko pritom fiškálny pakt na rozdiel napríklad od Nemecka stále nepodpísalo. Už v utorok budú o zmluve diskutovať poslanci Národného zhromaždenia, viacerí z nich už ale avizovali, že pakt nepodporia.

Novú rozpočtovú zmluvu, ktorá počíta so zavedením tzv. dlhovej brzdy a prísnejšími sankciami za porušovanie rozpočtových pravidiel, schválili začiatkom marca lídri 25 štátov EÚ. Zmluvu, ku ktorej sa nepripojili iba Veľká Británia a Česká republika, musia teraz ratifikovať národné parlamenty. Do platnosti automaticky vstúpi po schválení dvanástimi krajinami spoločnej menovej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok