Orbán má bližšie k Putinovi než k Únii, kritizuje opozícia

TA3 TASR
3.3.2021 15:14

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je už bližšie k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi než k Európe, uviedol to v reakcii na odchod vládnej strany Fidesz z frakcie Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente predseda mimoparlamentnej strany Momentum András Fekete-Győr.

Orbán má bližšie k Putinovi než k Únii, kritizuje opozícia
TASR/AP

Dnes opustil EPP, zajtra opustí EÚ

Okrem iného podotkol, že síce Orbán hlása, že jeho snahou je vrátiť sa ku kresťanským konzervatívnym koreňom, pritom ale práve jeho kresťanskí a konzervatívni spojenci "ho už mali plné zuby". Predseda Demokratickej koalície a expremiér Ferenc Gyurcsány zdôraznil, že nie je podstatné, či Fidesz odišiel z frakcie EPP, alebo ho EPP vylúčila, podstata je rovnaká: Orbánovci prehrali. Gyurcsány dodal, že Fidesz prehrá aj o rok v maďarských parlamentných voľbách.

Opozičná strana Jobbik varovala, že Orbán opustil EPP, ale zajtra už bude chcieť opustiť Európsku úniu. Podľa tejto strany európski ľudovci išli už do otvoreného konfliktu s Orbánom, ktorého Jobbik nazval Putinovým vydieračom a špiónom Európy.

Maďarská socialistická strana konštatovala, že týmto krokom schopnosť presadzovania záujmov Fideszu klesla na nulu. Podľa ochranárskej strany LMP Fidesz bude vedieť aj v budúcnosti porušovať všetky európske normy tak, ako to robil doposiaľ s asistenciou EPP.

Nedemokratické, nespravodlivé a neprijateľné

Dvanásť poslancov Európskeho parlamentu z maďarskej vládnucej strany Fidesz v stredu oznámilo, že opúšťa najväčšiu politickú frakciu v EP - EPP. Túto informáciu potvrdil aj maďarský premiér Viktor Orbán v liste pre predsedu EPP Manfreda Webera. Rozhodnutie europoslancov za Fidesz je reakciou na zmeny rokovacieho poriadku, ktoré navrhlo vedenie frakcie minulý piatok a boli schválené v stredu.

"Zmena pravidiel skupiny EPP je zjavne nepriateľským krokom proti Fideszu a našim voličom... Je to nedemokratické, nespravodlivé a neprijateľné. Vedenie Fideszu sa preto rozhodlo okamžite opustiť frakciu EPP," napísal Orbán v liste Weberovi. Dodal, že maďarskí voliči boli zbavení svojich demokratických práv, no zákonodarcovia Fideszu budú naďalej zastupovať Maďarsko v Európskom parlamente.

Hovorca EPP Pedro López de Pablo pre agentúru AP uviedol, že Orbán označil odchod poslancov za Fidesz z tábora ľudovcov za "svoje osobné rozhodnutie" a frakcia sa k tomu nebude vyjadrovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok