Ministerstvo nemá sily ani prostriedky na sanáciu v okolí Chemka Strážske

TA3 TASR
3.3.2021 12:08

Ministerstvo vnútra a dotknuté kraje nemajú sily ani prostriedky na zabezpečenie komplexnej sanácie lokality Prameň, objektov Ošipáreň a Tepláreň v okolí areálu Chemko Strážske na Zemplíne. Dôvodom je, že ide o geologicky, technologicky a časovo náročné práce, ktoré nie sú záchrannými. Uviedla to Petra Friese z tlačového odboru MV.

Ministerstvo nemá sily ani prostriedky na sanáciu v okolí Chemka Strážske
TASR/Roman Hanc (ilu)

V decembri výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie zaviazal ministerstvo vnútra, aby zaradil odkalisko Poša pod mimoriadnu situáciu a zabezpečil zastavenie prítoku a filtrovanie výtoku z odkaliska Poša do potoka Kyjov. Rezort mal tiež bezodkladne pristúpiť k odstráneniu nezabezpečených sudov s obsahom PCB z lokalít Ošipáreň, Tepláreň, Prameň a k ich uloženiu do nepriepustných kontajnerov na určenej skládke.

Ministerstvo reagovalo, že v tejto chvíli nevie vyhlásiť na území envirozáťaže mimoriadnu situáciu. Friese tvrdí, že v zmysle zákona o civilnej ochrane nie sú naplnené podmienky na jej vyhlásenie. Pripomína, že mimoriadnu situáciu pre objekty Ošipáreň, Tepláreň a Prameň v obore Orlová vyhlásil regionálny úrad verejného zdravotníctva v súvislosti s ohrozením verejného zdravia druhého stupňa. Ďalšie kroky na riešenie a sanáciu územia v lokalite Chemko budú pokračovať v gescii ministerstva životného prostredia v systéme riešenia environmentálnych záťaží. "Rozsah činností v rámci záchranných prác bude závisieť od odporúčaní a záverov vyplývajúcich zo záverov odborných materiálov a vykonaných analýz," podotkla Friese.

Uloženie stoviek ton toxických PCB látok v areáli bývalého Chemka Strážske nebolo oficiálne potvrdené desaťročia. Stalo sa tak až po tom, ako išla spoločnosť do likvidácie a priemyselný areál bol podrobený kontrole štátnych orgánov. Veľké množstvo skorodovaných sudov s týmto odpadom našiel v blízkosti areálu začiatkom minulého roka aj majiteľ susedných pozemkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok