Na Štrbskom plese bolo 16 stupňov. Teploty prekonali rekord

TA3 TASR
2.3.2021 12:43

V minulom týždni padli teplotné rekordy, ktoré sa vzťahujú na celú zimu (december, január a február). Na Štrbskom plese namerali 22. februára 16,1 stupňa Celzia, čím bol prekonaný zimný rekord spred dvoch rokov. V nasledujúcich dňoch padli rekordy aj v ďalších oblastiach. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na sociálnej sieti.

Na Štrbskom plese bolo 16 stupňov. Teploty prekonali rekord
TASR

Rekordné teploty s hodnotami nad 15 stupňov Celzia boli zaznamenané, okrem iného, aj v Malom Javorníku nad Bratislavou, Lome nad Rimavicou, Telgárte či v Poprade, kde bolo až 18,7 stupňa Celzia. „Na najteplejších miestach Slovenska sa v období vrcholenia oteplenia maximálna denná teplota vzduchu dostala až do úrovne nad 20 stupňov Celzia,“ spresnili.

Čo sa týka stavu pôdnej vlahy a sucha, približne na 92 percentách územia meteorológovia sucho nepozorujú. „Na západnom a strednom Slovensku je už ojedinele začínajúce sucho,“ doplnili s tým, že v týchto oblastiach je deficit pôdnej vlahy najviac do -20 milimetrov. Relatívne nasýtenie pokleslo najmä v povrchovej vrstve.

Podľa monitoringu meteorologického sucha je aktuálne mierne sucho iba v Kuchyni. „Na väčšine Slovenska sú normálne až mierne vlhké podmienky,“ podotkol SHMÚ. Veľmi vlhko podľa indexu SPEI zostalo v Boľkovciach, Orechovej a Kamenici nad Cirochou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok