Mestá sú z vlády sklamané, necítia sa ako rovnocenný partner

TA3 TASR
2.3.2021 11:16

Nevhodné výroky na adresu predstaviteľov miest, nepochopenie významu miest pre budúcnosť Slovenska a odkladanie prác na príprave reformy verejnej správy. To považuje za najväčšie sklamanie zo strany vlády Únia miest Slovenska.

Mestá sú z vlády sklamané, necítia sa ako rovnocenný partner
TASR/Jaroslav Novák

Vláda postupuje "salámovou metódou"

Vyhlásila to Únia miest Slovenska v rámci hodnotenia blížiaceho sa roku od vymenovania vlády Igora Matoviča s tým, že nespokojnosť pociťuje aj v oblastiach financovania miest a regionálnej politiky, ako aj v prípade niektorých legislatívnych opatrení.

ÚMS sa už počas roka 2019 pripravovala na spoluprácu s novým parlamentom a novou vládou. "Iniciatívne, na základe našich skúsenosti, sme pripravili námety na pokračovanie decentralizácie Slovenska, ktoré sme odovzdali aj predstaviteľom súčasnej koalície. Veľmi nás potešilo programové vyhlásenie vlády, ktoré obsahovalo aj naše návrhy a myšlienky," uviedla hovorkyňa únie Daniela Piršelová. Po vytvorení novej vlády absolvovala ÚMS viacero rozhovorov s jej predstaviteľmi a deklarovala pripravenosť spolupracovať.

"Bohužiaľ, namiesto ohlasovaného komplexného prístupu súčasná vláda nielenže nič nerieši, ale postupuje opäť takzvanou 'salámovou metódou' a čiastkovými opatreniami komplikuje stále viac doterajší systém," podotkla Piršelová.

Nádeje na zmeny sa rozplývajú

Únia si uvedomuje zložitosť aktuálnej situácie pre pandémiu nového koronavírusu, je však presvedčená, že prvý rok vlády mohol byť využitý aj na odbornú prípravu komplexnej reformy. "Z našich skúseností, ale aj vzhľadom na vzťahy vo vládnej koalícii, sa naše nádeje na systémové zmeny v tomto volebnom období rozplývajú," skonštatovala hovorkyňa.

ÚMS tvrdí, že každý deň ju niektorí z predstaviteľov vlády nepovažuje za rovnocenného partnera. Nebude už preto iniciatívne ponúkať spoluprácu, ale chce sa viac sústredí na posudzovanie návrhov ústredných orgánov štátnej správy a legislatívnych návrhov z hľadiska reálnych prínosov pre mestá. "Za kľúčové naďalej považujeme snahu o presadenie posilnenia vlastných príjmov miest, zmenu finančného vyrovnávania disparít so zohľadnením rastúcich záťaží miest, centier osídlenia, a viac zdrojov z eurofondov pre územia mestského rozvoja, ale aj sľubovanú novú regionálnu politiku," spresnila Piršelová. ÚMS sa chce angažovať aj za zavedenie nových mechanizmov a spôsobov financovania pre riešenie následkov klimatickej zmeny a klimatickej krízy.

Únia deklaruje pripravenosť vstúpiť do diskusie o reforme verejnej správy, keď jej budú predložené návrhy zo strany nositeľov agendy. Najpozitívnejšie kroky súčasnej vlády vidí ÚMS v zavedení lepšej spravodlivosti v spravovaní štátu a vo zvýšenej pozornosti venovanej oblasti životného prostredia a klimatickej kríze.

Únia si uvedomuje zložitosť aktuálnej situácie pre pandémiu nového koronavírusu, je však presvedčená, že prvý rok vlády mohol byť využitý aj na odbornú prípravu komplexnej reformy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok