Priemysel nezastavia. Česko schválilo povinné testovanie vo firmách

TA3 TASR
1.3.2021 23:38

Česká vláda rozhodla o hromadnom povinnom testovaní zamestnancov vo firmách. Do piatka budúceho týždňa budú musieť mať testy na koronavírus všetci zamestnanci firiem nad 250 ľudí, o tri dni dlhší termín bude platiť pre firmy nad 50 ľudí. Informoval o tom v pondelok vicepremiér a minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček.

Priemysel nezastavia. Česko schválilo povinné testovanie vo firmách
TASR/AP (ilustračné)

"Plošné testovanie vo firmách bude povinné. Do 12. marca musia mať prvé testy všetci zamestnanci firiem nad 250 zamestnancov, do 15. marca pracovníci podnikov 50-249," oznámil najprv Havlíček na Twitteri. Na tlačovej konferencii neskôr spresnil, že stačiť budú antigénové testy. V nasledujúcich 14 dňoch by malo byť v desaťtisícoch podnikoch otestovaných 2,1 milióna zamestnancov. Ak bude test zamestnanca pozitívny, musí firma nahlásiť výsledok príslušnému lekárovi. Ten ho následne pošle na PCR test.

Minister vnútra Jan Hamáček dodal, že v najbližších dňoch budú debatovať o ďalších opatreniach, ak by zistili, že sa niektoré firmy nechcú na testovaní zúčastniť. Vláda súčasne zakázala závodné stravovanie v súkromných firmách.

Český Deník N informoval, že sankcie za porušovanie povinného testovania vo firmách zatiaľ nie sú definované. Diskutovať by sa o nich malo na utorkovom rokovaní. Vláda v pondelok takisto schválila nasadenie až 5000 vojakov a 300 colníkov, ktorí polícii pomôžu s kontrolami dodržiavania opatrení proti ochoreniu COVID-19. Od utorka sa do kontrol zapojí zatiaľ 3834 vojakov a 270 colníkov, oznámilo na Twitteri české ministerstvo vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok