Slovenské lietadlo sa vracia z Ruska. Privezie vakcínu Sputnik?

TA3 TASR
1.3.2021 15:53

Slovenské lietadlo ide najbližšie dni pre Sputnik, malo by naložiť aj liek Triazavirin, informoval Andrej Danko na Facebooku. Premiér Igor Matovič začal podľa predsedu SNS s Ruskom oficiálne rokovať. Ministerstvo zdravotníctva na otázky k dodávkam vakcíny doposiaľ neodpovedalo.

Podľa denníka N v noci tajne letelo do Moskvy nákladné lietadlo slovenskej armády Spartan. Pristálo na letisku Šeremetevo a v najbližších hodinách by mohlo doviezť na naše územie vakcíny Sputnik V. Je teda možné, že keď  Matovič na Facebooku hovoril o "dvoch veľkých rozhodnutiach, ktoré Slovensko výrazne zmenia", myslel tým okrem série nových opatrení aj dovoz vakcíny z Ruska. Lietadlo by sa na Slovensko malo vrátiť večer.

Ministerstvo obrany odkázalo TASR s otázkami na Úrad vlády SR. Ten situáciu zatiaľ nekomentuje. Premiér nedávno vyhlásil, že by bol rád, ak by minister zdravotníctva Marek Krajčí udelil výnimku na používanie ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku. S Ruskom podľa neho dohodol dva milióny dávok do konca júna. Vakcína v krajinách Európskej únie nie je registrovaná.

"Podarilo sa nám nemožné, vybavili sme Sputnik. Štyri týždne práce stáli zato," napísal Danko na Facebooku v pondelok podvečer. Medzitým ohlásili Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí tlačovú konferenciu na Letisku v Košiciach.

V koalícii nie je na očkovanie vakcínou Sputnik V jednotný názor, niektorí očkovanie neregistrovanou vakcínou odmietajú. Návrh v druhej polovici februára vetovala strana Za ľudí, ktorá trvá na oficiálnom registračnom procese a verifikácii bezpečnosti vakcíny Európskou agentúrou pre lieky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok