Do týchto krajín môžete cestovať, ak ste zaočkovaný alebo ste prekonali Covid-19

CK Satur/PR
1.3.2021 16:23

Stále veľa krajín pri cestovaní vyžaduje testovanie a/alebo karanténu, a to aj v prípade už očkovaných cestujúcich. Očkovací preukaz je v EÚ ešte stále predmetom diskusií, ale niektoré krajiny už zavádzajú nové pravidlá a umožňujú cestujúcim, ktorí boli očkovaní dvomi dávkami vstup do krajiny bez testovania/a/alebo karantény. Prinášame vám prehľad vybraných krajín, ako to majú aktuálne a čo plánujú v najbližšej dobe.

Do týchto krajín môžete cestovať, ak ste zaočkovaný alebo ste prekonali Covid-19
CK Satur

Baleárske ostrovy

Malorka, Ibiza a Menorca chcú byť prvým autonómnym regiónom Španielska, ktorý povolí očkovaným cestujúcim vstup na ostrovy bez absolvovania testovania na Covid-19. Neočkovaní cestujúci môžu vstúpiť do krajiny s negatívnym testom na Covid-19. Tento pilotný projekt sa plánuje spustiť od mája 2021. Cestujúcim, ktorí pri vstupe do krajiny predložia očkovací certifikát bude umožnený voľný vstup.

 

s4_0a140370-fb6f-e79c.jpg

Dánsko

Tí, cestujúci, ktorí prekonali ochorenie Covid-19 môžu predložiť pri vstupe do krajiny potvrdenie o prekonaní ochorenia na Covid-19 v rozmedzí 14 dní až 8 týždňov pred odletom. Avšak aj naďalej ostáva povinná 10-dňová karanténa. Upozornenie: Aktuálne vstup do krajiny za účelom turizmu nie je povolený.

Estónsko

Cestujúci prichádzajúci do Estónska sa nemusia podrobiť povinnej karanténe v prípade, ak predložia potvrdenie o tom, že za posledných 6 mesiacov prekonali COVID-19 alebo ak predložia potvrdenie o absolvovaní očkovania proti COVID-19. Potvrdenia musia byť preložené do anglického alebo estónskeho jazyka.

Gruzínsko

Cestujúci, ktorí sú očkovaní dvomi dávkami proti ochoreniu Covid-19 a majú o očkovaní doklad, môžu vsúpiť do Gruzínska letecky bez obmedzení. Neočkovaní cestujúci sa musia pri vstupe preukázať negatívnym PCR testom, nie starším ako 72 hodín a po vstupe vykonať ďalšie testovanie na ochorenie Covid-19.

Island

Cestujúci, ktorí prekonali Covid-19 alebo boli očkovaní sú vyňatí z testovania a karantény. V oboch prípadoch sú potrebné doklady, ktorými sa je potrebné preukázať pri vstupe na Island.

s3_c0a80501-017c-df3f.jpg

Izrael

Izrael sa zaraďuje medzi krajiny, kde dochádza najrýchlejšie ku očkovaniu obyvateľov. Vláda preto plánuje otvoriť hranice pre cestujúcich, ktorí prekonali ochorenie Covid-19 alebo boli očkovaní a pri vstupe do krajiny budú vyňatí z testovania a karantény, je však potrebné sa preukázať dokladom.

Litva

Cestujúci, ktorí boli očkovaní dvomi dávkami alebo prekonali v posledných 3 mesiacoch Covid-19 a majú lekárske potvrdenie sú vyňatí z testovania a karantény pri vstupe do krajiny. Lekárske potvrdenie sa vyžaduje v anglickom, ruskom alebo litovskom jazyku.

Madeira

Ostrov Madeira v Atlantiku sa teší veľkej obľube u mnohých turistov. Cestujúci, ktorí boli očkovaní dvomi dávkami proti Covid-19 sa nemusia pri vstupe do krajiny preukázať negatívnym PCR testom. Doklad o očkovaní musí byť v anglickom jazyku a obsahovať meno, dátum narodenia, typ vakcíny a dátum očkovania. Cestujúci, ktorí prekonali ochorenie Covid-19 za posledných 90 dní a majú potvrdenie o prekonaní Covid-19 sa nemusia preukázať negatívnym testom pri vstupe do krajiny. Všetky doklady musia byť v angličtine registrované cez madeirasafe.com ešte pred príletom do krajiny.

s5_0a14036f-0350-a156.jpg

Moldavsko

Cestujúci, ktorí majú lekárske potvrdenie o očkovaní proti Covid-19 nemusia absolvovať 14-dňovú izoláciu.

Poľsko

Cestujúci, ktorí sa preukážu dokumentom, že boli očkovaní proti Covid-19 alebo negatívnym výsledkom testu (nie starším ako 48 hodín) v anglickom alebo poľskom jazyku sú z karantény vyňatí. Pre ostatných sa vyžaduje 10-dňová karanténa pri vstupe do krajiny.

Rumunsko

Cestujúci, kotrí prekonali ochorenie Covid-19 posledných 90 dní, a ktorí boli očkovaní a majú lekárske potvrdenie sú vyňatí z testovania pri vstupe do krajiny. Druhá očkovacia dávka musí byť podaná minimálne 10 dní pred príchodom do Rumunska.

Seychely

Cestujúci, ktorí boli očkovaní dvomi dávkami sú z povinnej karantény pri vstupe na Seychely oslobodení (druhá očkovacia dávka musí byť podaná minimálne 14 dní pred cestou). Pri prílete sa však vyžaduje predložiť negatívny výsledok PCR testu, nie starší ako 72 hodín.

s1_0a14036f-03f3-6f19.jpg

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok