Exprezidenta Sarkozyho odsúdili, pre korupciu má ísť za mreže

TA3 TASR
1.3.2021 14:39

Bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho odsúdili v pondelok pre obvinenia z korupcie na rok väzenia. Celkovo mu súd v Paríži vymeral tri roky odňatia slobody, z toho dva podmienečne.

Sarkozy bude môcť v súlade s rozhodnutím súdu požiadať o výkon trestu v domácom väzení, počas ktorého bude musieť nosiť elektronický monitorovací náramok.

Prokuratúra pôvodne žiadala súd, aby Sarkozymu vymeral štyri roky väzenia, z toho dva nepodmienečne. Rovnaký trest žalobcovia žiadali pre jeho dlhoročného advokáta Thierryho Herzoga, ako aj pre prokurátora Gilberta Aziberta. Obaja v pondelok dostali rovnaký trest ako Sarkozy.

Sarkozy a Herzog boli odsúdení pre obvinenia z korupcie a zvýhodňovania na základe údajného pokusu o podplatenie Aziberta z roku 2014 so zámerom získať tajné informácie o vyšetrovaní financovania predvolebnej kampane. Bývalý prezident to mal oplatiť podporou tohto vysokopostaveného úradníka pri jeho žiadosti o "pohodlnú" pracovnú pozíciu v Monaku. Azibert bol v tom čase vedúcim poradcom na najvyššom odvolacom súde Francúzska. Zmienenú prácu v Monaku napokon nedostal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok