Vláda schválila návrhy vedcov. Tieto opatrenia nám majú pomôcť

TA3 TASR
28.2.2021 20:40

Počas nasledujúcich troch týždňov je cieľom nových protipandemických opatrení zníženie mobility, spomalenie šírenia infekcie, zamedzenie importu nových mutácií a zredukovanie nárastu hospitalizácií. V prípade, že sa do 21. marca nedosiahne žiadaný efekt, pripraví sa zavedenie tvrdého obmedzenia pohybu, zastavenie výroby a uzavretie krajiny, takzvaný lockdown. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v nedeľu schválila vláda.

Povinné respirátory i zákaz cestovania mimo okres

V obchodoch a mestskej hromadnej doprave bude od 8. marca povinné nosenie respirátora FFP2. Vo všetkých interiéroch bude respirátor povinný od 15. marca. Opatrenie sa nevzťahuje na deti, ktoré používajú rúško.

V prípade, že sa do 21. marca nedosiahne žiadaný efekt, pripraví sa zavedenie tvrdého obmedzenia pohybu, zastavenie výroby a uzavretie krajiny, takzvaný lockdown.

Výnimka na vychádzky do prírody mimo okres sa ruší. V prípade obyvateľov Bratislavy bude platiť možnosť vychádzok v rámci kraja a pre obyvateľov Košíc s možnosťou aj do okresu Košice-okolie. Platnosť všetkých výnimiek zo zákazu vychádzania sa obmedzí na čas od 5.00 do 20.00 h. Od 20.00 do 1.00 h bude zachovaný zákaz vychádzania len s výnimkou cesty na nevyhnutný výkon práce a na nevyhnutné lekárske ošetrenie.

Urýchlene by sa malo spustiť týždenné sekvenovanie minimálne 500 náhodne vybraných pozitívnych vzoriek ochorenia COVID-19. Raz za dva týždne by sa mali pretestovať všetky pozitívne vzorky na prítomnosť mutácií britského a juhoafrického variantu.

Pozitívne testovania nebudú môcť už do obchodu

Stratégia očkovania sa aktualizuje na základe dostupných dát z klinického skúšania. Obnoví sa aj COVID automat v súlade s prijatou stratégiou testovania a ďalšími opatreniami. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v nedeľu schválila vláda na svojom rokovaní.

Predškolská a školská dochádzka bude umožnená pre deti zamestnancov, ktorí musia chodiť do práce prezenčne. Ide o žiakov v materských školách a na prvom stupni základných škôl. Zamestnanci a žiaci sa budú testovať dvakrát do týždňa samotestami.

Benefity za dodržiavanie karantény

Osoby pozitívne testované na ochorenie COVID-19 nebudú môcť chodiť do obchodu či vychádzať z domu na rôzne účely. Navštíviť budú môcť v odôvodnenom prípade iba lekára alebo lekáreň. Doterajšiu výnimku, ktorá im umožňovala napríklad vstup do potravín, by mal od 8. maca zrušiť hlavný hygienik SR.

Pre všetkých členov domácnosti, ktorí musia byť v karanténe pre ochorenie COVID-19, sa zavedie COVID-príplatok. Má motivovať ľudí striktne dodržiavať karanténu. Zvýši sa aj pandemická práceneschopnosť a ošetrenie člena rodiny. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v nedeľu prijala vláda.

Odporúčania na domácu liečbu

Na zlepšenie prednemocničného manažmentu pozitívnych pacientov sa pripraví verejne dostupná a zrozumiteľná informácia "Cesta pacienta s ochorením COVID-19". Obsahovať bude odporúčania na domácu liečbu a zoznam kvalitných pulzných oxymetrov. Vyplýva to z odporúčania, ktoré vláda SR schválila na nedeľňajšom online rokovaní.

Umožní sa bezodkladné nahlásenie pozitívne testovaných osôb všeobecnému lekárovi, uvádza sa v uznesení. Zlepšia sa aj kontroly dostupnosti lekárov zo strany vyšších územných celkov. Vláda zaviedla tiež kontroly nahlásenia pozitívneho pacienta u všeobecného lekára.

Všeobecní lekári si podľa uznesenia aktualizujú štandardné postupy, upravia harmonogram ich ambulancie a zavedú povinnosť presnej evidencie komunikácie s pozitívne testovaným pacientom. Vláda urýchlene zaobstará terapeutické monoklonové protilátky na zníženie rizika hospitalizácie.

Predsedovia VÚC by mali zriadiť emaily, nonstop linku a webstránky na nahlasovanie nedostupnosti všeobecných lekárov. Starostovia a primátori by mali od 3. marca na svojom území zabezpečiť testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19.

Vládny kabinet odporúča starostom a primátorom, aby zabezpečili maximálne množstvo kontrol protiepidemických opatrení mestskou alebo obecnou políciou. Mali by tiež prijať potrebné opatrenia na zabezpečenie základných životných potrieb pre osoby pozitívne na ochorenie COVID-19.

Nové opatrenia, ktoré schválila vláda:
  • v obchodoch a MHD bude povinný respirátor od 8. marca
  • vo všetkých interiéroch bude povinný respirátor od 15. marca
  • výnimka na vychádzky do prírody mimo okres sa ruší
  • škôlky a 1. stupeň ZŠ len pre deti rodičov, ktorí musia chodiť do práce prezenčne
  • platnosť všetkých výnimiek zo zákazu vychádzania sa obmedzí na čas od 5.00 do 20.00 h
  • nočný zákaz vychádzania bude od 20.00 do 1.00 h, výnimka len na cestu do práce alebo k lekárovi
  • zamestnanci a žiaci sa budú testovať dvakrát do týždňa samotestami
  • pozitívne testovaní nebudú môcť chodiť do obchodu či vychádzať z domu
  • spustia týždenné sekvenovanie min. 500 náhodne vybraných pozitívnych vzoriek
  • členovia domácnosti budú za dodržanie karantény dostávať COVID-príplatok
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok