Po víkende otvorí škôlky a prvý stupeň základných škôl aj Zvolen

TA3 TASR
28.2.2021 18:06

Vo Zvolene sa od pondelka otvoria materské školy i prvý stupeň základných škôl. Mesto sa v aktuálne platnom COVID automate nachádza v takzvanom čiernom okrese, podľa primátorky Lenky Balkovičovej však samospráva nemá inú možnosť, keďže regionálny úrad verejného zdravotníctva nevydal nariadenie o prerušení prezenčnej výučby.

Po víkende otvorí škôlky a prvý stupeň základných škôl aj Zvolen
TASR/Pavol Zachar (ilu)

Primátorka v tom má jasno

„Podľa môjho názoru terajšia legislatíva neumožňuje zriaďovateľovi rozhodnúť či školy otvorí, alebo neotvorí. Je tam jasne napísané, že musí byť vydané rozhodnutie RÚVZ o prerušení prezenčného vyučovania na školách,“ povedala Balkovičová. Primátorka tým naráža na usmernenie pre riaditeľov a zriaďovateľov škôl, ktoré rezort školstva vydal v stredu 24. februára.

Primátorka hovorí, že rezort školstva prehodil zodpovednosť o otváraní či zatváraní škôl na RÚVZ a samosprávam odňal právo v tejto veci rozhodovať. Ako dodala, mesto požiadalo RÚVZ o stanovisko, rozhodnutie o zatvorení škôl však úrad do dnešného dňa nevydal. „Musí ísť o rozhodnutie uverejnené vo vestníku vlády,“ tvrdí Balkovičová.

Zistia presnú štatistiku detí

Samospráva dala riaditeľom školských zariadení možnosť zvážiť či školy v pondelok otvoria, alebo žiakom udelia riaditeľské voľno, ktoré môžu uložiť opakovane najviac na päť dní. „Túto možnosť k pondelku nevyužije ani jeden riaditeľ,“ potvrdila Balkovičová.

V sobotu sa vo Zvolene uskutočnilo stretnutie bezpečnostnej rady okresu iniciované prednostkou okresného úradu. Tá sa uzniesla na odporúčaní, aby všetky samosprávy v okrese Zvolen pred otvorením škôl najprv odovzdali RÚVZ dáta potrebné na to, aby mohol úrad posúdiť, či je bezpečné jednotlivé školy otvárať. „Zistíme presnú štatistiku detí, ktoré prídu a ktoré neprídu. Budeme zisťovať, či neprídu pre nariadenú karanténu, a tieto čísla v pondelok dopoludnia nahlásime na RÚVZ,“ uviedla Balkovičová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok