Posledného západného väzňa z Guantánama previezli do Kanady

SITA
30.9.2012 09:36

Z kontroverznej americkej väznice v kubánskom prístave Guantánamo prepustili posledného väzňa pochádzajúceho zo Západu, informovala v sobotu armáda Spojených štátov. Dvadsaťšesťročného Omara Khadra zadržali ešte ako 15-ročného pre podozrenia z napojenia na teroristickú sieť al-Kájda.

Posledného západného väzňa z Guantánama previezli do Kanady
SITA

V súčasnosti sa už nachádza vo väzení v rodnej Kanade, kam ho prepravilo vojenské lietadlo. Khadr sa Američanom priznal k zabitiu amerického vojaka v Afganistane, k zabezpečovaniu materiálu pre teroristov a špionáži.

Khadrov osud bol v Kanade ostro sledovaný a verejnosť je v názore na jeho repatriáciu rozdelená. Viacerí ho považujú za hrozbu, zatiaľ čo niektorí Kanaďania sa na neho pozerajú ako na obeť extrémistickej islamistickej ideológie. Jeho rodičov totiž takisto považujú za teroristov. V Kanade si teraz odsedí zvyšok svojho osemročného trestu a následne sa pravdepodobne dostane na slobodu.

Uzavretie väznice v Guantáname bolo jedným z hlavných predvolebných sľubov súčasného prezidenta USA Baracka Obamu. Do novembrových volieb sa mu to už ale zrejme nepodarí. V zadržiavacom centre, ktoré je terčom kritiky viacerých mimovládnych organizácií vrátane Amnesty International, sa stále nachádza 166 väzňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok