Od začiatku vojny v Afganistane zahynulo už 2000 amerických vojakov

TASR
30.9.2012 09:28

Americká armáda dnes potvrdila, že vojak NATO - zabitý v sobotu príslušníkom afganských síl - bol Američanom. Počet amerických vojakov, ktorí zahynuli vo vojne v Afganistane, tak podľa tlačovej agentúry AP dosiahol číslo 2000.

Od začiatku vojny v Afganistane zahynulo už 2000 amerických vojakov
SITA

Pri útoku vo východnom Afganistane zahynuli americký príslušník jednotiek NATO v Afganistane a civilný spolupracovník aliancie. Ďalší afganskí vojaci utrpeli zranenia.

Americká armáda kvôli útokom afganských príslušníkov - alebo militantov v ich uniformách - začiatkom tohto mesiaca obmedzila spoločné operácie s malými afganskými jednotkami.

Pri útokoch afganských príslušníkov zahynulo tohto roku najmenej 52 vojakov NATO. O život prišiel aj približne rovnaký počet afganských policajtov a vojakov. Afganská strana má preto dôvody na obavy z možnej infiltrácie.


Zatiaľ je priskoro povedať, ako posledný útok ovplyvní spoločné operácie aliancie s afganskými jednotkami. Úzka spolupráca afganských síl a príslušníkov NATO - pôsobiacich ako poradcovia a pomáhajúcich pri výcviku - je kľúčovým prvkom americkej stratégie pri odovzdávaní velenia Afgancom. Zahraničné sily opustia krajinu do konca roka 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok