Eurokomisia bola pri vakcínach trocha naivná, zhodli sa Valášek a Kmec

TA3 TASR
28.2.2021 13:10

Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí) považuje problém s nedostatkom vakcín za veľké sklamanie a uznal, že Európska komisia bola pri zmluvách s výrobcami trocha naivná. To, že únia zatiaľ ťahá za kratší koniec, priznal aj podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Peter Kmec.

Eurokomisia bola pri vakcínach trocha naivná, zhodli sa Valášek a Kmec
TA3

Podľa Kmeca prebieha globálny boj o vakcíny, keďže dopyt v tomto prípade vysoko prevyšuje ponuku. Položil otázku, prečo nešla Európska únia aj do rokovaní o Sputniku V s Ruskom, keďže zatiaľ to podľa neho vyzerá na úspešnejší projekt ako napríklad vakcína od AstraZenecy.

Valášek zdôraznil, že strana Za ľudí nikdy nebola proti žiadnej vakcíne, no napriek zlej situácii nechce hazardovať so zdravím občanov, no podľa neho by sa mali nakupovať iba také vakcíny, ktoré su preverené Európskou liekovou agentúrou. Naznačil, že v tomto ohľade už prebiehajú isté rokovania. "Dajme to na rozhodnutie ministra zdravotníctva. Je to experimentálna tretia fáza, prebieha v rôznych krajinách sveta. Myslím si, že ľudia s informovaným súhlasom a so svojím podpisom by sa mohli dať zaočkovať v rámci tretej experimentálnej fázy," povedal. Tvrdí, že je skeptický v súvislosti s vyhláseniami premiéra, ktorý uviedol, že by na Slovensko mohli prísť dva milióny tejto vakcíny. Podľa jeho informácií by vedeli momentálne doviezť desiatky tisícok ruských vakcín.

Kmec tvrdí, že je chyba, keď sa na Slovensku zmenila očkovacia stratégia. Podľa neho je potrebné sa zamerať na staršie ročníky ľudí. Valášek poznamenal, že sa musia chrániť najzraniteľnejšie ročníky, avšak je dôležité pozerať sa aj na nevyhnutne dôležitých ľudí. V rámci plánu obnovy Kmecovi stále chýba materiál, ktorý, ako tvrdí, mal byť pripravený do konca februára. Podľa Valáška sa na ňom pracuje už viac ako pol roka a existuje. Ako doplnil, diskusia k nemu mohla byť aj verejnejšia. Zároveň dodal, že je čas ešte dva mesiace, aby materiál prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok